Депутатите в Унгария приеха във вторник закон, което забранява споделянето с малолетни на каквото и да е съдържание, което изобразява гей или трансджендър, нещо, което привържениците казват, че ще помогне в борбата с педофилията, но което правозащитните групи обявиха за дискриминация срещу ЛГБТ, съобщава АП.

Законопроектът включва и някои промени в учебните програми за сексуално образование в училищата, като пример, да не са насочени към популяризиране на хомосексуалността.

Консервативната управляваща партия на унгарския премиер Виктор Орбан въведе законодателството, което е последното усилие за ограничаване на правата на гейовете, лесбийките, бисексуалните и транссексуалните хора в централноевропейската държава.

Националното събрание на Унгария прие законопроекта с 157 срещу 1 гласа. Управляващата партия "Фидес" има парламентарно мнозинство, а депутатите от дясната партия "Йобик" също подкрепиха мярката. Един независим депутат гласува против.

Всички останали опозиционни партии бойкотираха сесията за гласуване в знак на протест. Групите за правата на човека силно осъдиха мярката, виждайки инструмент, който може да се използва за заклеймяване и тормоз на граждани поради тяхната сексуална ориентация и полова идентичност.

Някои служители по правата на човека го сравняват с така наречения закон за гей "пропаганда", приет от Русия през 2013 г., който според служителите по човешките права се е превърнал в инструмент за тормоз на сексуални малцинства.

"В този срамен ден мястото на опозицията не е в парламента, а на улиците", написа кметът на Будапеща Карачони във Facebook.

Депутатът Гергели Арато от парламентарната група на Демократичната коалиция заяви, че промените нарушават стандартите на парламентарната демокрация, върховенството на закона и правата на човека.

Законодателството, представено миналата седмица от "Фидес", бе насочено основно към борбата с педофилията. То включва изменения, които забраняват представянето на каквато и да е сексуална ориентация, освен хетеросексуалната, както и информация за промяна на пола в училищните програми за сексуално образование или във филми и реклами, насочени към лица под 18 години.

Хиляди ЛГБТ активисти и други проведоха протест в Будапеща в неуспешни усилия да се спре приемането на законодателството.

Дуня Миятович, комисар по правата на човека в Съвета на Европа, водещият орган по правата на човека на континента, също поиска от унгарските депутати да отхвърлят законодателството, като заяви, че то засилва предразсъдъците към ЛГБТ хората.

Партията "Фидес" също така се обяви за закон, който прави невъзможно транссексуалните да променят законно пола в документите си за самоличност. Служителите по правата на човека казват, че това ги излага на риск от унижение, когато трябва да представят документи за самоличност.

"Днешното решение в парламента на Унгария представлява поредната тежка държавна дискриминация срещу хората LGBTIQ", заяви заместник-външният министър на Германия Михаел Рот във вторник след приемането на новото законодателство. "Този закон противоречи на всичко, което считаме за наши общи европейски ценности. Пълна солидарност и подкрепа за LGBTIQ хората в Унгария."

Хиляди унгарци защитиха правата на гейовете

Хиляди унгарци защитиха правата на гейовете

Управляващите твърдят, че защитават децата от опасни програми