Хиляди унгарци протестираха пред парламента в Будапеща в понеделник срещу законодателство, което забранява в училищата обсъждането на хомосексуалността или промяната на пола, докато премиерът Виктор Орбан се готви за оспорваните избори през 2022 г., предаде "Ройтерс".

Правителството става все по-радикално в своята социална политика, като се противопоставя на даването права на имигрантите и гейовете. Вторият протест този месец след повече от едногодишно прекъсване заради коронавируса показа, че Орбан не е без опозиция, като шест партии се обединиха, за да го свалят през следващата година.

Правителството на Орбан предефинира брака в конституцията като съюз между един мъж и една жена и ограничи осиновяване на деца от гейове.

"Някои организации използват тези семинари, за да повлияят на сексуалното развитие на децата като част от антидискриминационни кампании, които могат сериозно да навредят на тяхното физическо, психическо и морално развитие", заявиха депутатите от управляващата партия в изменението.

Припомняме, че това е пореден протест срещу Орбан в последните месеци. В началото на юни, десетки хиляди унгарци демонстрираха в столицата  Будапеща срещу плана на правителството за изграждане на кампус на топ китайски университет в града до 2024 година.

Орбан обяви повишение на минималната заплата и препотвърди плановете за големи данъчни облекчения на семействата през 2022 г., стартирайки кампанията си за изборите през следващата година, която оформя като конкурентна надпревара за първи път от десетилетие.