Десетки хиляди унгарци демонстрираха в събота в столицата на страната Будапеща срещу плана на правителството за изграждане на кампус на топ китайски университет в града до 2024 година, предаде АФП. Около 10 000 души са взели участие в проявата.

Според споразумение, подписано между Унгария и президента на базирания в Шанхай университет, кампусът, първи подобен в Европа, ще бъде комплекс от 500 000 кв. метра.

Но разтегнатият проект породи безпокойство относно смяната на курса от Унгария от запад към изток и нарастващата му задлъжнялост към Китай, както и предизвика дипломатическа разпра между Пекин и либералния кмет на Будапеща. Изтекли документи разкриха, че се очаква Китай да даде заем от 1,3 млрд. евро.

Това не са първите протести в страната, свързани с висшето образование.

Около 10 000 души преминаха през унгарската столица Будапеща през октомври миналата година, за да изразят несъгласието си от действията на правителството срещу академичната свобода и по-специално заради липсата на автономия на Университета за театрално и филмово изкуство.

Припомня се, че през 2018 г. Централноевропейският университет, основан от родения в Унгария американски милиардер Джордж Сорос, заяви, че е принуден да напусне страната след ожесточен правен спор с премиера Виктор Орбан. Това също доведе до протести в защита на академичната свобода.

Хиляди унгарци излязоха на протест в подкрепа на университета на Сорос

Хиляди унгарци излязоха на протест в подкрепа на университета на Сорос

"Какво искаме? Академична свобода!".