Дяснопопулисткият премиер на Унгария Виктор Орбан обяви повишение на минималната заплата и препотвърди плановете за големи данъчни облекчения на семействата през 2022 г., стартирайки кампанията си за изборите през следващата година, която оформя като конкурентна надпревара за първи път от десетилетие, информира "Ройтерс".

Орбан, десен националист, спечели три големи изборни победи от 2010 г. насам, когато встъпи в длъжност, но опозиционните партии се обединиха за пръв път срещу неговата партия "Фидес" и я настигнаха в социологическите проучвания.

Вчера Орбан обяви голямо облекчение за семейства с деца по отношение на данъците върху доходите на стойност над 550 млрд. форинта (1,9 млрд. долара) в началото на следващата година, ако икономическият растеж достигне поне 5,5% тази година.

По-рано той беше обявил, че хората под 25 години няма да трябва да плащат данък върху доходите от следващата година.

Орбан заяви днес, че правителството ще започне национална консултация относно рестартирането на икономиката след пандемията от коронавируса. Това е въпросник, изпратен до гражданите, платен от държавния бюджет, който в продължение на много години служи като популярен инструмент за кампанията на Орбан.

"Бих искал да потвърдя, че ... ние ще поемем задължението да повишим минималната заплата до 200 000 форинта (700 долара) на месец в една или повече стъпки", посочи Орбан на пресконференция.

Той каза, че малкият бизнес ще трябва да бъде компенсиран с намаляване на данъците, за да може да финансира това увеличение на заплатите. В момента минималната заплата е 167 400 форинта.

Допитване, направено миналия месец от мозъчния център Republikon, показа изравнени сили между "Фидес" и съвместната опозиционна партийна листа. "Фидес" има подкрепата на 32% от всички гласоподаватели, изоставайки от шестпартийната опозиционна платформа, за която подкрепа дават 33 процента от избирателите.

Орбан, който води кампания, експлоатирайки успешната масова ваксинация срещу COVID-19, при която досега са имунизирани около 55% от населението, залага на бързо икономическо възстановяване, за да помогне на кандидатурата му за преизбиране догодина.