Град в Полша стана първият в страната, който отмени решението да се превърне в "свободна ЛГБТ + зона", на фона на международен протест, съобщава "Индипендънт".

Съветниците в Нова Демба - град с 11 000 жители в югоизточна Полша - гласуваха за отмяна на решение от 2019 г., което обяви региона за "свободен от ЛГБТ+ идеология".

Резолюцията, на база религиозна консервативна интерпретация на "традиционния" семеен живот, бе за решимостта на града да "се защитава от агресивна, измамна и вредна ЛГБТ идеология" и така наречената "хомопропаганда".

50 посланици настояват за приемане на ЛГБТ хората в Полша

50 посланици настояват за приемане на ЛГБТ хората в Полша

"Никой не трябва да ни учи на толерантност", отвърна Полша

При гласуването през миналата седмица 10 от 15-те съветници гласуваха за оттегляне на резолюцията, един се въздържа, а останалите четирима присъстваха на заседанието, но не гласуваха.

Председателят Дамян Диектиаренко, който внесе предложението за отмяна на декларацията, коментира, че намеренията на съвета не са били "разбрани". "Не можем да позволим на никого да опетнява имиджа на общността, като използва тази декларация."

Куба Гаурон, автор и организатор на маршове за равенство в полския град Жешув, заяви, че се е свързал с други местни власти в опит да отменят подобни резолюции. "Когато съветниците приеха тази резолюция, те изглежда мислеха, че тя ще достигне само до техните местни избиратели. Те не очакваха, че темата ще стане международна.

"Това е добре, че съветниците отмениха срамната резолюция, но за съжаление все още не виждат нищо хомофобско в нея."

Унгария нанесе сериозен удар върху ЛГБТ общността с пакет от закони

Унгария нанесе сериозен удар върху ЛГБТ общността с пакет от закони

Единият от законите забранява на еднополовите двойки да осиновяват деца

Най-малко 100 общини или региони, най-вече в консервативната югоизточна Полша, са приели декларации, които обещават да не се допускат "ЛГБТ+ идеология" или приемат "семейни харти", които подкрепят хетеросексуалните съюзи.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, категорично осъди ситуацията в Полша, заявявайки, че "свободните от ЛГБТ зони са зони, свободни от човечество. И те нямат място в нашия съюз".

Президентът на Полша Анджей Дуда, превърна защитата на "традиционните семейства" в ключова тема на кампанията по време на успешното си преизбиране миналото лято.

Спазвай правата на ЛГБТ общността или губиш европари, предлагат в ЕС

Спазвай правата на ЛГБТ общността или губиш европари, предлагат в ЕС

Родителството на еднополовите двойки ще се признава в 27-те страни членки