Европейският съюз разкри първата стратегия за подобряване правата на лесбийките, гейовете, бисексуалните, трансполовите и други от ЛГБТ общността на фона на безпокойството заради дискриминация, особено в Полша, информира АП.

Европейската комисия иска да разшири списъка с престъпления в Европа, за да покрие хомофобската реч, да предложи нови закони за гарантиране, че родителството на еднополовите двойки ще се признава в 27-те страни членки и да гарантира, че политиките на блока по-добре отговарят на притесненията около ЛГБТ общността.

"Тук не става въпрос за идеология. Не става въпрос за мъжете или жените. Тук става въпрос за любов. Тази стратегия не е против никого. Тя не поставя никого на пиедестал, а гарантира безопасност и принципа за недискриминация", каза заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова.

Комисията поясни, че е постигнат напредък относно равноправно отношение към ЛГБТ общността, но според проучване за основните права в ЕС от 2019 г. около 43% от хората все още усещат дискриминация на базата на сексуалната ориентация и половата идентичност.

В Полша президентът и други представители на правителството възприемат движението за граждански права за ЛГБТ общността като заплаха за семейството и ценностите на Римокатолическата църква.

Десетки градове в консервативната Източна и Южна Полша прокараха символични резолюции, с които обявиха, че са свободни от "ЛГБТ идеология".

Страните членки, които не спазват правата на ЛГБТ общността трябва да бъдат финансово санкционирани, призова еврокомисарят по равнопоставеността Хелена Дали.

Пред "Политико" тя подчерта, че механизъм, който обвързва евросредствата със спазването на върховенството на закона в държавите членки, трябва да бъде използван и за прилагане на ценностите на ЕС по казуса.