Властите в Полша отхвърлиха предположенията, че ЛГБТ хората са лишени от каквито и да е права в страната, след като отворено писмо от 50 посланици и международни представители настоя на необходимостта да се работи за "недискриминация, толерантност и взаимно приемане", информира "Асошиейтед прес".

Призивът на посланиците, отправен в отворено писмо, идва, след като все по-видимата ЛГБТ общност в Полша е изправена пред остра реакция от страна на дясното правителство, много местни общности и католическата църква.

"Правата на човека са универсални и всеки, включително ЛГБТИ хора, има право на пълното им притежание", се подчертава в писмото, като се използва съкращението за лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални и интерсексуални хора.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки настоя, че е съгласен, че всеки човек заслужава уважение, но че е напълно несъгласен с твърдението на посланиците, че ЛГБТ хората са лишени от това.

"Уважаеми посланици, мога да кажа само на вас, че толерантността е в ДНК на поляците", изтъкна Моравецки по време на пресконференция и допълни: "Никой не трябва да ни учи на толерантност."

Някои от полските политици, включително президентът и депутатите от управляващата партия, определиха движението за граждански права за ЛГБТ хората като заплаха за традиционните семейства. Президентът Анджей Дуда спечели втори мандат това лято, след като нарече правата на ЛГБТ "идеология", по-опасна от комунизма.

Междувременно десетки градове в консервативните части на Източна и Южна Полша приеха предимно символични решения, в които се обявяват за свободни от "ЛГБТ идеологията". Много от декларациите изразяват виждането, че младите хора ще бъдат деморализирани, ако бъдат изправени пред проблема.

"Правата на човека не са идеология - те са универсални", написа посланикът на САЩ в Полша Джорджет Мосбахер в "Туитър" и допълни: "50 посланици и представители са съгласни."

Йоахим Брудзински, заместник-председател на управляващата партия "Право и справедливост", който сега е депутат в Европейския парламент, отвърна на Мосбахер, казвайки, че "ние в Полша също сме съгласни".

"Затова с надежда чакаме следващото писмо, този път в защита на убитите християни, хвърлени в затвора активисти в подкрепа на живота (против абортите), хора, уволнени от работа и преследвани за цитиране на Библията, хора, подложени на евтаназия против волята си", написа той в "Туитър" , заедно с някои други примери за предполагаема злоупотреба с християни.

Не е съвсем ясно какво визира Брудзински. Полша е преобладаващо католическа страна, където християните не са изправени пред преследване и където абортите са незаконни в повечето случаи, а евтаназията е забранена. В един случай обаче служител на IKEA в Полша беше уволнен заради цитиране на библейски пасажи, намеквайки, че гейовете трябва да бъдат убити. Настоящото правителство се изказа в защита на служителя, като прокурор съди мениджъра на IKEA, който го е уволнил.