Унгарският премиер Виктор Орбан обвини европейските ръководители, че се държат като "колонизатори" в критиките си към спорния закон, който се разглежда като ограничаване на правата на ЛГБТ хората в тази страна, информира "Асошиейтед прес".

Ръководителите на Европейския съюз разкритикуваха Орбан за закона по време на срещата си в Брюксел миналата седмица, а холандският премиер Марк Рюте предложи на унгарския премиер или да отстоява ценностите на ЕС, или да се оттегли от 27-членния съюз.

Рюте иска изгонване на Унгария от ЕС - нарушава основни ценности с антихомосексуален закон

Рюте иска изгонване на Унгария от ЕС - нарушава основни ценности с антихомосексуален закон

Премиерът на Нидерландия иска и решаване на проблема със зоните без гейове в Полша

Говорейки по държавното радио Орбан се противопостави на призивите за отмяна на закона, който забранява "показването или популяризирането" на хомосексуалността или промяната на пола в телевизионни предавания, филми и програми за сексуално образование на деца в училищата.

"Те се държат като колонизатори", настоя Орбан за своите критици от ЕС, като допълни: "Те искат да диктуват какви закони трябва да влязат в сила в друга страна, искат да ни кажат как да живеем живота си и как да се държим."

Той добави, че критиките били резултат от "лоши рефлекси, причинени от европейското им колониално минало".

Единен фронт в ЕС срещу анти-ЛГБТ закона на Унгария

Единен фронт в ЕС срещу анти-ЛГБТ закона на Унгария

В 27-членната общност няма да се толерира дискриминация

Унгарското дясно правителство, което се готви за избори догодина, настоява, че законът е необходим, за да гарантира, че сексуалното възпитание на деца под 18 години e въпрос в прерогативите само на родителите.

Но застъпнически групи за ЛГБТ и високопоставени политици в Европа разкритикуваха остро законодателството с аргумента, че то стигматизира сексуалните малцинства и се стреми да задуши дискурса относно сексуалната ориентация.

Миналата седмица председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен нарече закона "срам" и изпрати писмо до Унгария с искане за изясняване на въздействието му върху основните права.

Ръководителите на 17 страни членки на ЕС подписаха съвместно писмо, осъждащо законодателството, и призоваха Европейската комисия да заведе дело срещу Унгария в Европейския съд.

Брюксел плаши Унгария със съдебни действия заради анти-ЛГБТ законодателството

Брюксел плаши Унгария със съдебни действия заради анти-ЛГБТ законодателството

"Унгарският законопроект е срам"