Ръководителите на страните членки на Европейския съюз демонстрираха вчера единен фронт срещу Унгария във връзка с новия ѝ анти-ЛГБТ закон, информира "Ройтерс".

При пристигането си за срещата в Брюксел редица държавни и правителствени ръководители коментираха нормативния акт. Белгийският премиер Александер де Кро определи закона като примитивен.

Рюте иска изгонване на Унгария от ЕС - нарушава основни ценности с антихомосексуален закон

Рюте иска изгонване на Унгария от ЕС - нарушава основни ценности с антихомосексуален закон

Премиерът на Нидерландия иска и решаване на проблема със зоните без гейове в Полша

Нидерландският премиер Марк Рюте настоя, че унгарците трябва да си дадат сметка, че те са членове на ЕС, т. е. на една общност със споделени ценности и добави, че с този приет закон сега Унгария няма повече място в ЕС.

Открито хомосексуалният премиер на Люксембург Ксавие Бетел пък заяви, че ще каже на унгарския премиер Виктор Орбан, че смесването на педофилията и порнографията със хомосексуалността за него е погрешно, и че това стигматизира хората. Той си припомни, че най-трудното нещо за него е било да се приеме такъв, какъвто е и да го сподели с близките си и че е осъзнал, че е гей не защото е гледал реклама по телевизията.

Френският президент Еманюел Макрон пък изтъкна, че новият унгарски закон не съответства на ценностите на ЕС.

Унгария нахока Фон дер Лайен, изказването ѝ за ЛГБТ закона било "срам"

Унгария нахока Фон дер Лайен, изказването ѝ за ЛГБТ закона било "срам"

Изявлението ѝ се основавало на неверни твърдения

По-рано вчера стана ясно, че ръководители от 17 страни от ЕС са се подписали под писмо, в което казват, че в 27-членната общност няма да се толерира дискриминация.

В знак на протест срещу закона знакови сгради и обекти в Брюксел бяха украсени със знамена с цветовете на дъгата или осветени с тези цветове. Сред тях са сградата на Европейския парламент, а също и големия брюкселски площад.

Въпросът с унгарския закон освен на срещата на ЕС се пренесе през последните дни и на Евро 2020.

Брюксел плаши Унгария със съдебни действия заради анти-ЛГБТ законодателството

Брюксел плаши Унгария със съдебни действия заради анти-ЛГБТ законодателството

"Унгарският законопроект е срам"

Законът забранява разпространението пред малолетни на съдържания, свързани със хомосексуалността. Първоначално той беше замислен като закон за борба срещу педофилията.

Орбан увери в Брюксел, че законът не е насочен срещу хомосексуалистите, а че защитава правата на децата, гарантира правата на родителите и не засяга сексуалната ориентация на хора над 18 години.