Европейската футболна централа УЕФА отхвърли плановете на град Мюнхен да освети стадион "Алианц Арена" в цветовете на дъгата за мача от Евро 2020 между Германия и Унгария в подкрепа на ЛГБТ общността и да протестира срещу закон, приет от унгарското правителство, информира "Франс прес". 

"УЕФА е политически и религиозно неутрална организация", заяви ръководният орган на европейския футбол в изявление преди мача утре.

"Предвид политическия контекст на това искане - послание, насочено към решение, взето от унгарския национален парламент - УЕФА трябва да откаже", изтъкнаха от футболната централа. 

Унгария скочи: Плановете на Мюнхен да освети стадиона в цветовете на дъгата са опасни

Унгария скочи: Плановете на Мюнхен да освети стадиона в цветовете на дъгата са опасни

Мюнхен поиска разрешение от УЕФА да се освети стадиона във "видим знак на солидарност с ЛГБТИ общността в Унгария"

Кметът на Мюнхен Дитер Райтер искаше стадиона в цветовете на дъгата за решаващия мач от група F, за да "изпрати видим знак за солидарност" с общността на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните (ЛГБТ) в Унгария.

Дясното правителство на Унгария миналата седмица прие закон, забраняващ "популяризирането" на хомосексуалността сред непълнолетни, като поставя извън закона всякакви образователни програми или материали, в които се споменава хомосексуалността.

Вчера унгарският външен министър Петер Сиярто настоя, че плановете за осветяване на мюнхенския стадион в цветовете на дъгата били "вредни и опасни".

Унгария забрани съдържание с ЛГБТ за непълнолетни

Унгария забрани съдържание с ЛГБТ за непълнолетни

Правителството твърди, че се бори с педофилия, правозащитни групи обявиха дискриминация

Въпреки че УЕФА отхвърли искането за деня на мача, тя предложи алтернативни дати за 28 юни, когато е Денят Кристофър Стрийт, или между 3-9 юли, седмицата на гей прайда в Мюнхен.

Последният мач на Европейското първенство в Мюнхен ще се играе на 2 юли.

Напрежението нараства на терена и извън него. Унгария се нуждае от победа, за да има шанс за достигане до осминафиналите, докато домакините Германия знаят, че и равенство ще им осигури място в елиминационната фаза.