Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в сряда, че ЕК ще "използва своите правомощия", ако Унгария не "поправи ситуацията" по отношение на последните си промени в закона, възприеман като дискриминация срещу ЛГБТ населението, съобщава "Ройтерс".

Тя нарече законодателството позор, който пренебрегва ценностите на Европейския съюз и предупреди, че "ако е необходимо, ще последват други процедури".

Фон дер Лайен говори и за използването на средства от ЕС в Унгария, като подчерта, че Комисията трябва да "внимава, парите да се използват правилно и ефективно".

Тя заяви, че "очаква с нетърпение" решението на Съда по въпроса и добави, че ЕС ще предприеме мерки в случай на нарушение на закона.

Фон дер Лайен предупреди Унгария да отмени законодателство, което забранява на училищата да използват материали, за които се смята, че насърчават хомосексуалността, или рискува да се изправи пред пълната сила на законодателството на ЕС.

"Хомосексуалността се приравнява с порнографията. Това законодателство използва защитата на децата ... за да дискриминира хората поради тяхната сексуална ориентация ... Това е позор", каза председателят на ЕК пред ЕП в Страсбург. 

"Нито един въпрос не е толкова важен, колкото този, който засяга нашите ценности, нашата идентичност", каза фон дер Лайен по повод дискусията за унгарското законодателство, като заяви, че противоречи на защитата на малцинствата и зачитането на правата на човека.

През юни испанското правителство одобри проект на закон, който позволява на всеки на възраст над 14 години да променя законно пола си без медицинска диагноза или хормонална терапия, първата голяма държава в ЕС, която направи това, в подкрепа на лесбийки, гей, бисексуални, транссексуални (ЛГБT) права.

Френският президент Еманюел Макрон определи разделянето на ценностите между източните страни като Унгария, Полша и Словения като "културна битка".

Анти-ЛГБТ законът на Унгария вече е действащ въпреки заплахите на ЕС, че ще я накаже

Анти-ЛГБТ законът на Унгария вече е действащ въпреки заплахите на ЕС, че ще я накаже

Забранено е съдържание за хомосексуалност или промяна на пола за под 18-годишни