Властите в Кабул официално призоваха европейските държави в следващите три месеца да спрат депортирането на афганистански мигранти, потърсили убежище при тях, предаде ДПА.

Става дума за периода от 8 юли до 8 октомври, съобщиха от афганистанското министерство по въпросите на бежанците и репатрирането.

В изявление на Министерството се казва, че ситуацията с връщаните бежанци е тревожна - от една страна заради талибанските атаки, а от друга - заради нарастващия брой заразени с COVID-19.

Нова тактика на талибаните - aтентати срещу афганистански пилоти с оттеглянето на САЩ

Нова тактика на талибаните - aтентати срещу афганистански пилоти с оттеглянето на САЩ

Трудно заменима са, така унищожават ВВС и превръщат войната в наземна

От Кабул са притеснени както заради все по-интензивните вътрешни разселвания, така и заради надигащата се нова вълна от мигранти, търсещи убежище в страни от Европейския съюз.

В същото време Германия редовно депортира бежанци в Кабул.

В сряда 27 мъже с афганистанско гражданство пристигнаха в Кабул, след като бяха депортирани от Германия. Това е 40-тият депортационен полет от Германия до Афганистан от декември 2016 година.

Към днешна дата Берлин е върнал на Кабул общо 1104 афганистански граждани, търсещи убежище в Германия.

Срещу депортациите основната критика е, че в Афганистан е твърде опасно - страната е разкъсвана от военни сблъсъци и търсещите убежище нейни граждани не могат да се чувстват защитени, когато се завърнат в родината си.

Започналото от 1 май изтегляне на международните военни части, водени от САЩ, предизвика увеличаване на талибанските атаки срещу мирните граждани, както и ожесточаване на действията на "Ислямска държава".

Въпреки непрекъснатите преговори за мир, конфликтът между талибаните и афганистанското правителство продължава и ситуацията все повече се влошава.

Територията на Афганистан е бойно поле вече четири десетилетия.