Шефът на ООН по хуманитарните въпроси в Афганистан призова за събирането на 850 милиона, за да се помогне на разкъсаната от войната страна да се справи с последиците от офанзивата на талибаните, продължително недохранване за една трета от страната, тежка суша и завръщането на 627 000 афганистанци тази година, повечето от тях депортирани от съседен Иран, предаде АП.

Рамиз Алакбаров каза пред репортери в централата на Обединеното кралство след виртуален брифинг от столицата Кабул, че поне 18 милиона афганистанци се нуждаят от помощ, а планът на ООН е да предостави помощ за най-малко 15,7 милиона от тях. Но той призна, че призивът за 1,3 милиарда долара е финансиран само с 37% от нужните средства  - 450 милиона долара, като ООН са най-големият донор. Той каза, че останалите 850 милиона долара, които се търсят, са крайно необходими.

Докато американските войски и войските на НАТО завършват изтеглянето си от Афганистан след близо 20 години война, през последните седмици талибаните получиха контрола над много области и ключови гранични пунктове със съседите Иран, Пакистан, Узбекистан и Таджикистан. В много случаи афганистанските сили за сигурност и военните оказват малка или никаква съпротива, след като често остават без доставки или подкрепления.

Афганистан на ръба на хуманитарна криза

Афганистан на ръба на хуманитарна криза

След като талибаните настъпват

Алекбаров заяви, че втората суша от три години и офанзивата на талибаните са накарали 270 000 души да напуснат домовете си в селските райони към градските райони и регионалните центрове, където се нуждаят от храна, вода, подслон и канализация.

ООН вижда също много интензивно движение на населението в районите, където иранската и пакистанската граници вече са до голяма степен затворени, а афганистанците се опитват да използват пътища далеч от официалните пунктове, за да се опитат да напуснат страната, каза той.

Алекбаров изрази надежда, че съседите на Афганистан ще разгледат ситуацията по отношение на правата на човека и тяхната отговорност да защитават хората от страдания и да допускат афганистански бежанци в своите страни.

Организацията на обединените нации регистрира 627 000 афганистанци, които са се завърнали от съседни страни досега тази година, каза той, и "повечето от тях са от Иран".

Алекбаров отчете значително увеличение на атаките срещу хуманитарни работници през тази година. Той каза, че 35 хуманитарни работници са убити и 63 ранени, което "представлява 30% увеличение в сравнение с миналата година". Той също така съобщи за заплахи и намеса, включващи служители на хуманитарната помощ, като се позова на 1095 инцидента през първите шест месеца на 2021 г., в сравнение с 1100 през цялата 2020 г.

От Афганистан с призив към ЕС: Спрете депортациите

От Афганистан с призив към ЕС: Спрете депортациите

Ситуацията с връщаните бежанци е тревожна - и заради талибанските атаки, и заради COVID-19

Той каза, че повечето трудности, пред които са изправени хуманитарните работници, възникват от военна дейност, включително да се налага да се справят с мини по пътищата, да бъдат хванати в кръстосан огън и да бъдат атакувани от групи, насочени към жени здравни работници, жени, които правят ваксинации и екипи за разминиране . Алекбаров каза, че в сегашната ситуация "всичко е предизвикателство" и "COVID-19 не го е улеснило", като смъртните случаи от коронавируса са се удвоили през последните 2 месеца.

Докато ООН разполага с хуманитарни доставки в Афганистан за нуждите си през август, той каза, че затварянето на граничните пунктове може да създаде бъдещи проблеми. Той добави, че осигуряването на сигурността на летището в Кабул е абсолютно наложително.

Байдън: САЩ приключват мисията в Афганистан на 31 август

Байдън: САЩ приключват мисията в Афганистан на 31 август

Предпазлив оптимист за самостоятелното бъдеще на Афганистан