Тревожност цари в Централна Азия: оттеглянето на Запада от Афганистан остави вакуум във властта, който талибаните сега запълват, коментира германският в. "Зюддойче цайтунг".

Талибаните напредват, превземайки регион след регион в Афганистан. След края на 20-годишната военна мисия на Запада страната сега е заплашена от завземането на властта от ислямистите - и по този начин връщане към дните преди 2001 г., когато САЩ влезе в страната, за да свали самите талибани.

В понеделник в Кабул 15 държави, включително САЩ, Германия, Великобритания и Франция, призоваха талибаните да спрат военната офанзива и да възобновят вътрешноафганистанския мирен процес чрез прекратяване на огъня. Но проблемът е, че талибаните все още не се интересуват от мира. Повече от половината от територията на страната вече е под контрола на талибаните и тази тенденция се засилва.

15 западни посолства и НАТО в Афганистан настояват талибаните да спрат огъня

15 западни посолства и НАТО в Афганистан настояват талибаните да спрат огъня

"Този Курбан байрам талибаните трябва да сложат оръжията си завинаги"

Вакуумът, оставен от оттеглянето на Запада, сега принуждава съседните държави да действат - това не е първият път в историята на страната, когато съседите се намесват във вътрешно - афганистанските дела.

Самите талибани сега насочват вниманието си към Китай. Един от техните представители каза от South China Morning Post, че помощ за възстановяването на страната и инвестициите от Китай ще бъдат много добре дошли.

Самията официален Пекин следи засилването на ислямистите в Афганистан като заплаха за неговото разпространение в региона и в самия Китай. Проблемът е с малцинството на уйгурите.

Безспорно е, че Пекин активно разширява влиянието си в региона. Китай поддържа близко сътрудничество със съседния на Афганистан Пакистан.

Тази политика се крепи на два интереса: от една страна, Пакистан предлага необходимия коридор за достъп на Китай до Индийския океан. От друга страна, съюзът с Исламабад дава възможност на Пекин да упражни натиск върху основния си съперник - Индия.

Ключовата държава за ситуацията в Афганистан остава Пакистан, чийто апарат за сигурност по исторически причини има най-тесни връзки с талибаните в Афганистан.

Лавров нарече изтеглянето на САЩ от Афганистан провал

Лавров нарече изтеглянето на САЩ от Афганистан провал

САЩ не били постигнали целите си в Афганистан

Не само Китай и Пакистан, но и Русия следи отблизо ситуацията в Хиндукуш - Москва е особено загрижена за ситуацията със сигурността на афганистанските граници. Външният министър Сергей Лавров обвини САЩ в "прибързано изтегляне на войски", което е изпълнено с разпространението на нестабилност в съседните държави. За Москва това е и възможност да засили собственото си влияние в региона.

Вземете например Таджикистан - тази централноазиатска държава има граница с Афганистан от над 1000 километра - и тя бързо усети последиците от изтеглянето на американските войски.

Хиляди афганистанци, включително войници и полиция, избягаха от талибаните в Таджикистан. Повечето от тях бяха върнати обратно. Президентът на Таджикистан Емомали Рахмон изпрати около 20 хиляди резервисти по границата и помоли Русия да помогне за охраната на нестабилната планинска граница.

Талибаните завзеха и важен афганистански граничен пункт с Пакистан

Талибаните завзеха и важен афганистански граничен пункт с Пакистан

Прибират приходите от митниците

Припомняме, че 201-ата руска военна база в Таджикистан е най-голямата руска база в бившия Съветски съюз. Там се намира контингент от 1000 военни.

Променящият се баланс на силите в Афганистан притеснява и Киргизстан, който има етническо малцинство зад Памир в Афганистан.

Туркменистан вече е разположил тежко оръжие и хеликоптери по-близо до границата си с Афганистан и е поставил резервистите в готовност. Западът изтегли войските си от Афганистан - и сега цари безпокойство в цяла Централна Азия.

След терористичните атаки от 11 септември 2001 г. 43-ият президент на САЩ Джордж Буш лично нареди операцията за свалянето на талибаните.

При неговия наследник Барак Обама лидерът на Ал-Кайда Осама Бин Ладен бе убит от американски специални части.

Доналд Тръмп започна изтеглянето на войските и го договори с талибаните.

Действащият американски президент Джо Байдън обяви, че американските войски ще бъдат изтеглени напълно.