Руски танкове, разположени в база на Москва в Таджикистан, са пристигнали на полигони в близост до границата с Афганистан преди военни учения следващия месец. Това обявиха от руското военно министерство, цитирани от "Франс прес".

Русия ще проведе военни учения от 5 до 10 август с Таджикистан и Узбекистан на полигона "Харб-Майдон" близо до границата с Афганистан, където талибаните предвождат мълниеносна офанзива срещу правителствените войски.

"Като част от предстоящото съвместно тактическо учение, руски танкови екипажи от 201-ата военна база, дислоцирана в Таджикистан, изминаха разстоянието от 200 километра от полигона Ляур до полигона Харб-Майдон близо до границата с Афганистан", уточняват руските военни.

Продължават мирните преговори за Афганистан

Продължават мирните преговори за Афганистан

Талибаните са в офанзива

Във военните игри ще участват войници от руската база в Таджикистан, най-голямата на Русия извън границите на страната, и от Централния военен окръг.

Александър Лапин, командир на Централния военен окръг, отбеляза, че войниците ще провеждат учения, за да победят "нелегални въоръжени части, нахлули на територията на съюзна страна".

Отделно руското военно ведомство обяви, че около 1 500 войници от Русия и Узбекистан ще участват в съвместно военно учение в Узбекистан от 30 юли до 10 август.

Военните учения ще се проведат на полигона Термез близо до афганистанската граница и ще включват руски войници от Централния военен окръг и авиация.

15 западни посолства и НАТО в Афганистан настояват талибаните да спрат огъня

15 западни посолства и НАТО в Афганистан настояват талибаните да спрат огъня

"Този Курбан байрам талибаните трябва да сложат оръжията си завинаги"

Войниците ще практикуват задачи за осигуряване на "териториалната цялост на централноазиатските държави", подчертаха руските военни.

Талибаните се възползваха от изтеглянето на чуждестранните войски, за да започнат серия от офанзиви в цялата страна.

През последните седмици афганистански правителствени войници и бежанци преминаха в Таджикистан, бягайки от настъплението на талибаните.

Русия настоя, че мисията на САЩ в Афганистан била провал, и обвини изтеглянето на чуждите сили за бързо влошената стабилност на разкъсаната от войната страна.

Лавров нарече изтеглянето на САЩ от Афганистан провал

Лавров нарече изтеглянето на САЩ от Афганистан провал

САЩ не били постигнали целите си в Афганистан