Съединените щати нанесоха въздушни удари в подкрепа на афганистанските правителствени сили, които са под натиск от страна на талибаните, докато чуждестранните сили, ръководени от САЩ, продължават с последния етап от изтеглянето си от страната, съобщава "Ройтерс".

Говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви, че въздушните удари са в подкрепа на афганистанските сили за сигурност през последните дни, но не предостави подробности.

Говорителят на талибаните Забихула Муджахид заяви, че ударите са били в сряда вечерта в покрайнините на Кандахар, при което са загинали трима от бойците им и са унищожени две превозни средства.

Ердоган и талибаните - високорисков хазарт в гробището на империите

Ердоган и талибаните - високорисков хазарт в гробището на империите

И възможност за Ердоган, който се заглежда по възраждане на османската ера

"Потвърждаваме тези въздушни удари и най-категорично ги осъждаме, това е явна атака и нарушение на сделката от Доха, тъй като те не могат да извършват операции след май. Ако проведат някаква операция, тогава те ще носят отговорност за последствията."

Президентът Джо Байдън обяви през април, че американските войски ще се изтеглят до 11 септември, разгневявайки талибаните, които очакваха изтеглянето да приключи до май.

Почти всички американски войски, с изключение на онези, които защитават посолството в Кабул и столичното летище, са напуснали страната.

Провинция Кандахар традиционно е крепост на талибаните и през последните седмици там има сериозни боеве.

"Зюддойче цайтунг": Талибаните - новите стари съседи в Средна Азия

"Зюддойче цайтунг": Талибаните - новите стари съседи в Средна Азия

Опасения от промяната на геостратегическия баланс в ключов регион