Администрацията на американския президент Джо Байдън призова във вторник талибаните да прекратят настъплението си в Афганистан, предаде New York Post. Според източници, те вече контролират 65% от територията на страната, още докато американските войски продължават изтеглянето си, което трябва да приключи до 31 август.

Дипломатът Залмай Халилзад, специален пратеник на САЩ за мирните преговори в Афганистан, е в Доха, Катар, за да се срещне с лидерите на групировката и да ги призове да спрат да се сражават, след като бързо завзеха шест от 34 -те столици на афганистанските провинции.

В Афганистан мислят за офанзива срещу талибаните

В Афганистан мислят за офанзива срещу талибаните

Нови планове в Кабул

Държавният департамент заяви в прессъобщение, че Халилзад ще притисне талибаните да спрат военната си офанзива и да преговарят за политическо споразумение, което е единственият път към стабилността и развитието в Афганистан. Халилзад ще проведе срещи в следващите 3 дни, за да настоява за намаляване на насилието и прекратяване на огъня и да не се налага правителство със сила.

Но талибаните пренебрегнаха предишните молби. 

Ситуацията в Афганистан ескалира, след като държавите от САЩ и НАТО започнаха изтеглянето на войски от републиката на 1 май, което се осъществява като част от мирно споразумение, подписано през 2020 г. между талибаните и представителите на САЩ.

Американски бомбардировачи нападнаха талибаните след окупацията им на стратегически важен град в Северен Афганистан.

От своя страна Иран обяви, че е готов да помогне на преговорите между талибани и армейски сили в Афганистан.

Изтеглянето на войски от Афганистан е стратегическа грешка, която рискува възраждането на тероризма, каза преди дни бивш висш британски генерал.

Генерал сър Ричард Барънс, който беше ръководител на Обединеното командване на Обединените сили на Обединеното кралство, каза пред Би Би Си, че Великобритания и западните съюзници са "продали бъдещето на Афганистан".

Байдън: САЩ продължават да сътрудничат на Афганистан

Байдън: САЩ продължават да сътрудничат на Афганистан

На фона на талибанските атаки и наближаващото изтегляне на американските войски