Предните части на талибаните са забелязани на 11 км от Кабул. Рухнал е бойният дух на афганистанската армия, обобщава АП.

Настъплението срещу афганистанската столица става факт, след като стратегическият град Мазар-и-Шариф падна в ръцете на талибаните. Той е административен център на провинция Балх и се намира в северната част на Афганистан, граничещ с Узбекистан, Таджикистан и Туркменистан.

"Фигаро": Как Афганистан ще се събуди на 31 август

"Фигаро": Как Афганистан ще се събуди на 31 август

Няма кой да спре талибаните

АП разкрива, че най-напред в Мазар-и-Шариф армията е прекратила съпротивата си и се е предала на талибаните. Това подкопало морала на местните милиции и те също са сложили оръжие.

Мазар-и-Шариф е четвъртият по големина град в Афганистан. В него се намира стратегическо летище.

Хиляди цивилни бягат към относително безопасния на Кабул, столицата на Афганистан. Има съобщения за американски въздушни удари по позиции на талибаните в близка до Кабул провинция, съобщава Би Би Си.

Талибанските фронтови командири и бойци коментират пред британската медия, че са решени да наложат отново своята версия на шариатския закон, който ще включва камъни за прелюбодеяние, рязане на крайници за кражба и забрана на момичетата да ходят на училище след 12-годишна възраст.

Катар: Талибаните да спрат настъплението

Катар: Талибаните да спрат настъплението

Мирна инициатива на Доха

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш коментира, че ситуацията в Афганистан излиза извън контрол и цивилните ще платят най-високата цена, ако конфликтът продължи.