Талибаните претендират за превземането на втория по големина град в Афганистан Кандахар, след като правителствените сили са се изтеглили, съобщава РТ.

Съобщава се, че талибаните са постигнали голям напредък, достигайки до центъра на града. Вторият по големина град в страната очевидно е на път да падне и талибаните вече са завзели около 10 столици на провинции.

Талибаните твърдят, че са превзели южния град Кандахар в четвъртък след дни на ожесточени боеве срещу правителствените войски. Кадри, публикувани от талибаните, показват как членовете на групата достигат централния площад на града.

Талибаните превзеха 8 столици на провинции за 6 дни

Талибаните превзеха 8 столици на провинции за 6 дни

Контролират 65% от Афганистан и заплашват да превземат 11 столици

Други видеоклипове показват голяма колона от афганистански военни превозни средства, които минават бързо през площада. Съобщава се, че военните се изтеглят към летището на града.

Засега загубата на Кандахар не е потвърдена от официални източници. Късно в сряда талибаните заявиха, че "напълно завладяха" ключово военно място в града - силно укрепения затвор - добавяйки, че освободили стотици затворници.

Почти едновременно с развитието в Кандахар, те твърдят, че имат и голям напредък в Херат, в западната част на странатаТретият по големина град в страната също е свидетел на тежки сблъсъци между талибаните и правителствените сили през последните дни.

Сега групировката твърди, че е завзела местната полицейска централа, пускайки кадри от комплекса, които показват десетки заловени полицейски камиони.

Афганистан иска да купи руски хеликоптери  и да преговаря с талибаните

Афганистан иска да купи руски хеликоптери и да преговаря с талибаните

На талибаните се предлага прекратяване на огъня, консенсус и преход към съвместно управление

Продължаващото развитие в Херат и Кандахар идва, когато афганистанските правителствени сили претърпяха поредица от поражения на фона на неотдавнашната масирана офанзива на талибаните. През последните дни правителството загуби около 10 провинциални столици, след като групата промени фокуса си от селските райони към градските.

Стратегическият град Газни стана последният, попаднал в ръцете на групата по-рано в четвъртък. Градът се намира само на малко над 100 км от Кабул.

"Талибаните поеха контрола над ключовите райони на града - кабинета на губернатора, полицейския щаб и затвора", каза пред АФП ръководителят на провинциалния съвет Насир Ахмад Факири.

Посолството на САЩ в Кабул в четвъртък призова всички американски граждани да напуснат страната незабавно, "използвайки наличните опции за търговски полети".

В Афганистан отново чистят кръвта с кръв

В Афганистан отново чистят кръвта с кръв

И ако е вярно това, че американците не могат да останат вечно в Афганистан, то не по-малко вярно е и друго: че от събарянето на режима на талибаните през 2001-ва година, Афганистан никога не е бил по-близо до изходната си точка и собствения си крах