Афганистанският външен министър Ханиф Атмар заяви в четвъртък, че правителството е готово да закупи бойни хеликоптери от Русия, тъй като талибаните поемат контрола над две трети от териториите на страната и сега са на 130 км от Кабул в Газни.

В интервю за руска радиостанция "Ехото на Москва", Атмар каза, че сега Афганистан очаква отговора на Москва. Той също така разкри, че афганистанското правителство е предложило на талибаните да участват в управленската система, за да направи администрацията по-приобщаваща и представена от всички политически сили.

Предложението е инициирано от президента на Афганистан Ашраф Гани и се състои от три части: прекратяване на огъня, консенсус и преход към съвместно управление. Единственото условие е да се позволи на афганистанците да направят своя избор и да решат режима на страната си.

Според доклади от Газни, талибаните са вдигнали знамето си над вътрешната част на града, след интензивни сражения с афганистанската армия. Борбата обаче продължава в покрайнините на града. Това е десетата столица на провинцията, която талибаните превземат за една седмица и сега контролира по-голямата част от територията на страната.

Вчера министърът на вътрешните работи на Афганистан Абдул Сатар Мирзаквал заяви, че армията се фокусира върху осигуряването на основните магистрали, големите градове и граничните пунктове. Той също така призова талибаните да "седнат на масата" и да преговарят с афганистанското правителство за формиране на коалиционно правителство, което да бъде "приемливо за всички страни".

Талибаните продължават да настъпват

Талибаните продължават да настъпват

Още един административен център в провинция Урузган е в ръцете им