Катар започна нова мирна инициатива в опит да спре ескалацията на насилието в Афганистан, съобщи АП.

Агенцията посочва, че на специална среща в Доха с представителя на талибаните молла Абдулгани Барадар катарският външен министър шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани е призовал своя събеседник да се прекрати офанзивата.

Това е поредната стъпка на натиск над талибаните да спрат огъня.

През последните дни ислямисти и радикални милиции стягат обръча около столицата Кабул. За по-малко от седмица близо 20 провинциални столици паднаха в ръцете на талибаните. 

Талибаните започнаха с екзекуции на предали се пленници, има боеве на 11 км от Кабул

Талибаните започнаха с екзекуции на предали се пленници, има боеве на 11 км от Кабул

Главната радиостанция на Кандахар вече е "Гласът на шариата", има съобщения за ВВС удари на САЩ по позиции до Кабул

Катар от години е домакин на мирните преговори с талибаните.

Заместник -лидерът и ръководителят на политическия офис на талибаните в Катар, мола Барадар, увери ал Тани, че талибаните подкрепят решаването на проблемите чрез диалог.

"Искаме положително взаимодействие със света и международната общност. Искаме проблемите да бъдат решени чрез диалог. Трябва да се положат всички усилия, като се вземат предвид реалностите и ситуацията в страната", каза Барадар, цитиран в Twitter от говорителя на офиса на талибаните в Катар - Мохамед Найм.

Въпреки мирните изявления, талибаните обявиха на 14 август превземането на центровете на провинциите Пактика, Пактия и Фаряб. Ожесточени битки се разгърнаха извън град Мазар-и-Шариф, център на провинция Балх, в северозападната част на страната.

Отговорът на НАТО за Афганистан - не признава талибаните, ако превземат страната със сила

Отговорът на НАТО за Афганистан - не признава талибаните, ако превземат страната със сила

Подкрепя афганистанското правителство и силите за сигурност "толкова, колкото може"

Афганистанският президент Ашраф Гани определи реорганизацията на въоръжените сили на страната като основен приоритет и обеща да предотврати по-нататъшна нестабилност на фона на масирана военна офанзива на талибаните. Той заяви, че се консултира с международни партньори относно ситуацията в тази страна на фона на мащабна военна офанзива от талибаните.