Съюзниците от НАТО се срещнаха днес в Северноатлантическия съвет, за да се консултират относно ситуацията в Афганистан, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Продължаваме да оценяваме развитието на място и сме в постоянен контакт с афганистанските власти и останалата част от международната общност, обясни Столтебнерг. 

Той добави, че нашата цел остава да подкрепим афганистанското правителство и силите за сигурност толкова, колкото може. Сигурността на нашия персонал е от първостепенно значение.

НАТО ще поддържа нашето дипломатическо присъствие в Кабул и ще продължи да се приспособява, ако е необходимо, обясни генералният секретар.

По думите му, съюзниците от НАТО са дълбоко загрижени за високите нива на насилие, причинени от настъплението на талибаните, включително нападения срещу цивилни, целенасочени убийства и съобщения за други сериозни нарушения на правата на човека.

Той предупреди, че талибаните трябва да разберат, че те няма да бъдат признати от международната общност, ако вземат страната със сила. Оставаме ангажирани да подкрепяме политическо решение на конфликта.

НАТО се събира на спешна среща за Афганистан

НАТО се събира на спешна среща за Афганистан

Има информация, че талибаните са напреднали до покрайнините на Кабул, на около 50 км