НАТО се събира на спешна среща в петък за влошаващата се ситуация в Афганистан, след като САЩ заявиха, че изпращат войски, за да евакуират своите граждани, казаха дипломатически и официални източници, цитирани от АФП и НДТВ.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще води дискусии с пратеници от 30-те съюзници на срещата, която би трябвало да се съсредоточи върху планирането на евакуация от Афганистан. "Става въпрос за определяне кой какво, кога и как прави и каква подкрепа се дава за това", каза източникът.

Талибаните превзеха поредица от регионални столици в светкавична офанзива, откакто войските на НАТО до голяма степен се изтеглиха от страната поради решението на американския президент Джо Байдън да се изтегли.

Водещите сили на НАТО, САЩ и Великобритания наредиха разполагането на хиляди войници в Афганистан, за да евакуират своите граждани.

Тези действия дойдоха, когато талибаните поеха контрола над Кандахар, вторият по големина град в страната, оставяйки само столицата Кабул и джобове на съпротива в други територии в ръцете на правителството.

Сега правителството на практика загуби контрола над по-голямата част от страната, след осемдневен талибански пробив в градските центрове, което смая западните поддръжници на Кабул.

Вашингтон и Лондон обявиха планове късно в четвъртък бързо да изтеглят служителите на посолството си и други граждани от столицата.

Представител на НАТО заяви пред АФП, че САЩ са информирали своите съюзници по НАТО преди съобщението на Държавния департамент. "НАТО следи много внимателно ситуацията със сигурността", каза служителят.

Русия: Кабул няма да падне в обозримо бъдеще и руското посолство няма да се евакуира

Русия: Кабул няма да падне в обозримо бъдеще и руското посолство няма да се евакуира

Великобритания: Ал Кайда вероятно ще се завърне в Афганистан, в провалени държави се размножават този тип хора

Длъжностното лице заяви, че алиансът поддържа собствено дипломатическо присъствие в Афганистан, но отказа да даде подробности за броя на служителите на НАТО, които все още са в страната от съображения за сигурност.

Междувременно, според съобщения, талибаните са напреднали към покрайнините на Кабул, на около 50 км от афганистанската столица.

Окупиран е и град Калат, административен център на провинция Забул в Южен Афганистан, съобщава АП. Градските власти са в близкия военен лагер и се готвят за евакуация.

Известният в Афганистан и бивш лидер на джихадисти, воювали срещу правителствената армия, Мохамед Исмаил Хан се предаде на талибаните, след превземането на Херат, съобщи в петък ТАСС, цитирайки афганистанският телевизионен канал "Толо нюз".

Според канала всички местни служители са последвали примера му, включително губернатора, както и началника на местната полиция и командира на правителствен корпус.

От своя страна официалният представител на талибаните Забихула Муджахид заяви, че всички тези лица "се присъединиха към талибаните заедно с техните поддръжници".

ООН призова съседите на Афганистан да държат границите си отворени, тъй като броят на цивилните, бягащи от талибанския натиск, се увеличава, съобщава БиБиСи.

Хиляди от вътрешно разселените лица пристигат в Кабул, виждайки столицата като последното сигурно убежище.

Недостигът на храна е "ужасяващ", коментира Световната програма за храните (WFP) и предупреждава за хуманитарна катастрофа.

Много от тези, които търсят безопасност в Кабул, спят по улиците. Около 72 000 деца са сред тези, които бягат към столицата през последните дни, според Save the Children.

Говорейки пред БиБиСи малко преди падането на Кандахар, Паштана Дурани, изпълнителен директор на образователна неправителствена организация, която работи с афганистански момичета, каза, че се страхува за живота си заради ролята си в застъпничеството за образованието на жените.

"Момичетата, с които работим, вече избягаха. Не знам къде са учениците и аз лично се страхувам за живота си. Ами ако ги дадат на боец ​​от талибаните? Какъв ще бъде животът им?"

В Афганистан отново чистят кръвта с кръв

В Афганистан отново чистят кръвта с кръв

И ако е вярно това, че американците не могат да останат вечно в Афганистан, то не по-малко вярно е и друго: че от събарянето на режима на талибаните през 2001-ва година, Афганистан никога не е бил по-близо до изходната си точка и собствения си крах