Специалният представител на президента на Русия за Афганистан Замир Кабулов (на снимката вдясно) заяви в петък, че столицата на Афганистан Кабул няма скоро падне под натиска на талибаните.

В разговор с ТАСС Кабулов заяви, че талибаните "нямат възможности в обозримо бъдеще" да завладеят столицата на Афганистан, въпреки неотдавнашните териториални придобивки на групата.

Афганистан иска да купи руски хеликоптери  и да преговаря с талибаните

Афганистан иска да купи руски хеликоптери и да преговаря с талибаните

На талибаните се предлага прекратяване на огъня, консенсус и преход към съвместно управление

В момента Русия "не обмисля" евакуация на посолството си в страната.

Кабулов коментира още, че мирните преговори в страната ще преминат "по един или друг начин" и омаловажава значението на превземането на Кандахар от талибаните, като казва, че това не означава нищо.

По-рано министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс изрази загрижеността си за предстояща гражданска война в Афганистан, а САЩ изпратиха военни в помощ при евакуацията на дипломатическия персонал.

Британия, Германия, САЩ и Канада изтеглят свои граждани от Афганистан.

Талибаните обявиха, че са превзели Кандахар, вторият по големина град в Афганистан

Талибаните обявиха, че са превзели Кандахар, вторият по големина град в Афганистан

Твърдят, че имат и голям напредък в Херат

Британският министър на отбраната коментира и че "Ал Кайда вероятно ще се завърне" след последните военни успехи на талибаните в Афганистан, тъй като "провалените държави са място за размножаване на този тип хора".

Уолъс отбеляза, че някои от най-големите градове в Афганистан са в ръцете на талибаните и предупреди, че нова гражданска война в тази страна е "предстояща".

По-рано тази седмица Уолъс описа решението на НАТО да прекрати конфликта с талибаните и да напусне Афганистан е гнила сделка.

В Афганистан отново чистят кръвта с кръв

В Афганистан отново чистят кръвта с кръв

И ако е вярно това, че американците не могат да останат вечно в Афганистан, то не по-малко вярно е и друго: че от събарянето на режима на талибаните през 2001-ва година, Афганистан никога не е бил по-близо до изходната си точка и собствения си крах