Парламентът реши главният прокурор да им представи доклад за разследването на полицейското насилие. "За" решението гласуваха 167 народни представители и то бе прието единодушно без нито един "против" или "въздържал се". Предложението бе внесено от "Демократична България", БСП за България", "Има такъв народ" и "Изправи се БГ! Ние идваме".

Бойко Рашков: Задколонието на полицаите граничи с престъпление

Бойко Рашков: Задколонието на полицаите граничи с престъпление

Вътрешният министър пита кой е дал картбланш за полицейското насилие

Докладът трябва да обхване дейността на прокуратурата и разследващите органи по прилагането на закона във връзка със случаите на упражнено полицейско насилие и употреба на помощни средства от длъжностни лица срещу протестиращи граждани в периода 1 юли - 30 септември 2020 г.

В доклада трябва да фигурира и какви действия са предприети за установяване на лицата, превишили правомощията си, имената на наблюдаващите прокурори и причините за забавяне на разследването.

Иван Гешев трябва да внесе доклада в парламента до 20 август.

Иван Гешев: Изслушването ми в НС нарушава принципа на разделение на властите

Иван Гешев: Изслушването ми в НС нарушава принципа на разделение на властите

Според Конституцията нито имам правото, нито задължението да контролирам конкретни дела

Припомняме, председателят на НС Ива Митева свика извънредно заседание на парламента във връзка с излезлите записи от охранителна камера пред входа на Министерски съвет. На изслушване в пленарна зала е извикан служебният вътрешен министър Бойко Рашков. Заявка за изслушване смятат да подадат и за главния прокурор Иван Гешев от "Демократична България", но още вчера сутринта Гешев заяви в позиция, че смята искането за изслушване за нарушение на принципа на разделение на властите и накърняване на независимостта на съдебната власт.

На 12 юли, в нощта на протеста от МВР не съобщиха за пострадали граждани при сблъсъците, но съобщиха за пострадал от хвърлена бомбичка полицай.

Проверката, която бе образувана за полицейското насилие още през 2020 г. с неохота, не откри сериозни нарушения в действията на полицаите, макар и от МВР да обявиха, че ще има наказани.

Депутатите за полицейското насилие - речи, определения и чифт кубинки на трибуната

Депутатите за полицейското насилие - речи, определения и чифт кубинки на трибуната

В полицията имало садисти, а над тях стоели социопати

При образуваната проверка от СДВР съобщиха, че отстраняват временно полицаи, участвали в охраната на демонстрацията. От там отказаха да се посочат имената им. Случаите със задържани протестиращи, както и съмнения за прекомерна сила срещу протеста продължиха през цялото лято на 2020 г., атемата обаче влезе и в редовния мониторингов доклад на ЕК за състоянието на правосъдието у нас, като преди това Европейската комисия излезе със нарочно предупреждение спрямо властите у нас.

46-тият парламент създаде временна комисия, която да разследва насилието на антиправителствените протести през лятото на 2020 г. Предложението беше внесено от "Изправи се Бг! Ние идваме!", а самата комисия бе оглавена от депутата Николай Хаджигенов. Комисията ще работи за срок от три месеца. Освен разследване на фактите и обстоятелствата при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи, комисията ще разследва и обстоятелствата с подслушването и следеното на протестиращи и членове на политически партии от опозицията. По темата с подслушването комисията вече извика главния прокурор Иван Гешев, макар че още тогава председателят й Николай Хаджигенов обяви, че не очаква той да се отзове.