Поведението на полицаите, използвали насилие по време на миналогодишните граждански протести пред Министерския съвет, граничи с престъпление. Такова нечовешко отношение към младите хора възмущава всички. Това заяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков от трибуната на Народното събрание заради пуснатите кадри на полицейското насилие на миналогодишните граждански простите пред Министерски съвет.

По думите му по-голямата част от полицаите вършат своята работа и хората разчитат на тях да има ред и сигурност за всички. Не трябва да оставаме безразлични, когато се натъкваме на това, което видяхме с полицейското насилие - това ни отблъсква, отвращаваме се и не се взимат никакви мерки, посочи Рашков.

По отношение на 10 юли за действията, които вече познаваме - в СДВР са извършени три проверки. Службата, чиито служители наблюдаваме, нещо като филм на ужасите сама проверява действията на своите служители, недоумява Рашков.

Протестиращите са били влачени като не знам какво, отзад колоната на Министерския съвет, възмутен е вътрешният министър.

МВР направило опит да скрие записи от протестите 2020 от Хаджигенов

МВР направило опит да скрие записи от протестите 2020 от Хаджигенов

С Бойко Рашков успели да намерят записа на камерите на НСО

Според Рашков не е случайно, че протестиращите били влачени зад колоната на Министерския съвет. "На мен ми идва на ума да ви кажа, има една модерна дума, която се използва в България - задкулисие. А тук какво да кажем - задколоние. Там са разчитали, че дори и камерата да работи, няма кой да подаде тази информация. Тази камера е заснела още в същия ден какво се случва зад колоната", коментира Рашков.

Той посочи, че на 17 юли - седмица след инцидента, записът бил изискан от СДВР и е получен от НСО. Всичко е било известно още тогава и непоследък прочетох, че някой бил крил тези материали и едва ли не се намеква, че такива като мен са крили тези материали, каза Рашков.

Рашков настоя предишните министри на вътрешните работи да кажат дали са били крити ли не са били крити записите с полицейското насилие. Важното е, че ние знаем за какво е ставало дума зад колоните. Насилие е употребено, и то непропорционално, отчете той.

Младен Маринов не видял бити граждани, а бити полицаи на протестите 2020

Младен Маринов не видял бити граждани, а бити полицаи на протестите 2020

От ГЕРБ настояват да се разследва и полицайското насилие в предизборната кампания

Къде е административното наказание и къде е наказанието по НПК за полицейското насилие, запита Рашков. До настоящия момент няма данни нито един от полицаите биячи да е привлечен към наказателна отговорност. Ако такова действие е било предприето от българската прокуратура, е трябвало да бъде информиран министърът на вътрешните работи, посочи Рашков.

Най-интересното било, че, след като се появили кадрите с насилието, българската прокуратура се е самосезирала и вчера обявили, че били привлекли няколко полицаи като обвиняеми. За тези неща обаче Бойко Рашков не е бил информиран.

Той изтъкна, че проверките за полицейското насилие са повърхностни, не са били отчетени всички документи, не са установени всички участвали в побоя служители. Полицаите, които са били доста активни зад колоната, не били четирима, а три пъти повече. Оттогава досега полицаите не са установени, посочи Рашков.

Кой е този, който е давал картбланш да се правят тези неща, запита Бойко Рашков.

Маринов и Терзийски против политическа употреба на видеото с полицейското насилие

Маринов и Терзийски против политическа употреба на видеото с полицейското насилие

Проверка е направена още през 2020 г. - резултатите са в прокуратурата

Припомняме, председателят на НС Ива Митева свика извънредно заседание на парламента във връзка с излезлите записи от охранителна камера пред входа на Министерски съвет. На изслушване в пленарна зала е извикан служебният вътрешен министър Бойко Рашков. Заявка за изслушване смятат да подадат и за главния прокурор Иван Гешев от "Демократична България", но още вчера сутринта Гешев заяви в позиция, че смята искането за изслушване за нарушение на принципа на разделение на властите и накърняване на независимостта на съдебната власт.

Едва в неделя, 15 август, от Софийската районна прокуратура (СРП) съобщиха, че четирима служители на Министерството на вътрешните работи са привлечени към наказателна отговорност. Това стана след разпространените в петък видеоматериали от Временната комисия за разследване на насилието на антиправителствените протести през лятото на 2020 г.

На 12 юли, в нощта на протеста от МВР не съобщиха за пострадали граждани при сблъсъците, но съобщиха за пострадал от хвърлена бомбичка полицай.

Проверката, която бе образувана за полицейското насилие още през 2020 г. с неохота, не откри сериозни нарушения в действията на полицаите, макар и от МВР да обявиха, че ще има наказани.

При образуваната проверка от СДВР съобщиха, че отстраняват временно полицаи, участвали в охраната на демонстрацията. От там отказаха да се посочат имената им. Случаите със задържани протестиращи, както и съмнения за прекомерна сила срещу протеста продължиха през цялото лято на 2020 г., атемата обаче влезе и в редовния мониторингов доклад на ЕК за състоянието на правосъдието у нас, като преди това Европейската комисия излезе със нарочно предупреждение спрямо властите у нас.

Деница Сачева: Отговорността за случилото се под колоните на МС е лична

Деница Сачева: Отговорността за случилото се под колоните на МС е лична

Вътрешните министри нямат отношение към случилото се под колоните на МС

46-тият парламент създаде временна комисия, която да разследва насилието на антиправителствените протести през лятото на 2020 г. Предложението беше внесено от "Изправи се Бг! Ние идваме!", а самата комисия бе оглавена от депутата Николай Хаджигенов. Комисията ще работи за срок от три месеца. Освен разследване на фактите и обстоятелствата при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи, комисията ще разследва и обстоятелствата с подслушването и следеното на протестиращи и членове на политически партии от опозицията. По темата с подслушването комисията вече извика главния прокурор Иван Гешев, макар че още тогава председателят й Николай Хаджигенов обяви, че не очаква той да се отзове.

Прокурорът, прекратил преписката за полицейското насилие, е член на Европрокуратурата

Прокурорът, прекратил преписката за полицейското насилие, е член на Европрокуратурата

Рашков разбрал едва вчера, че полицаи са били привлечени към отговорност