Това, което видяхме в Комисията по конституционни и правни въпроси на изслушването на главния прокурор Иван Гешев, беше един учтив, но завоалиран дипломатичен тон. Зад маската на тази учтивост стоеше едно единствено нещо - не смейте да ме викате повече тук, или в противен случай ще поискам от Конституционния съд да обяви за противоконституционна разпоредбата, по която ме каните.

Това заяви в ефира на БНР депутатът от "Има такъв народ" и председател на правната комисия в Народното събрание Андрей Михайлов.

"Това е учудващо, тъй като още през 2017 г. по предложение на тогавашния главен прокурор Народното събрание приема именно тази разпоредба. Сега, 4 години по-късно, чуваме, че тази разпоредба е ненужна", аргументира се народният представител.

Гешев се яви в НС и се закани да даде член от правилника му на КС

Гешев се яви в НС и се закани да даде член от правилника му на КС

Главният прокурор е недоволен, че с морално остарели закони трябва да се решава борбата с престъпността

Единствено от ИТН с малки изключения посмели да попитат главния прокурор неудобни въпроси, твърди Михайлов.

Депутатът от партията на Слави Трифонов коментира и случаите на полицейско насилие по време на миналогодишните протести, което бе и темата, заради която Гешев бе привикан в НС.

"Това е брутална жестокост. За да бъде извършено такова насилие, трябва да се чувстваш безнаказан", подчерта той.

От ИТН са категорични, че са нужни законови промени, които да регулират по-добре работата на МВР. Остават и на позицията си, че следва да се промени и моделът на съдебната власт и по-конкретно - премахването на специализираните съд и прокуратура.

Гешев внесе в НС информация за преписки и дела за полицейското насилие

Гешев внесе в НС информация за преписки и дела за полицейското насилие

Прокуратурата ще продължи да изпълнява задълженията си