Главният прокурор Иван Гешев внесе в Народното събрание информация за образуването, движението и приключването на преписките и досъдебните производства, свързани с полицейското насилие по време на протестите в периода 1 юли - 30 септември 2020 г., съобщи прокуратурата.

Те са предоставени по повод решение на 46-то НС от 17 август 2021 г. С него се иска доклад за дейността на прокуратурата и разследващите органи във връзка "със случаите на упражнено насилие и употреба на помощни средства срещу протестиращи граждани в периода 1 юли - 30 септември 2020 г"., включително за предприетите действия за установяване на лицата, превишили правомощията си, имената на наблюдаващите прокурори и причините за забавяне на разследването.

От прокуратурата уточняват, че Иван Гешев винаги е изпълнявал стриктно задълженията си за представяне на дейността на прокуратурата по прилагането на закона пред народните представители, които произтичат от Конституцията.

Хаджигенов сезира Кьовеши по казуса с полицейското насилие

Хаджигенов сезира Кьовеши по казуса с полицейското насилие

Заради българския европрокурор, прекратил преписката по случая

Още през май 2021 г. Докладът за прилагането на закона и дейността на прокуратурата и на разследващите органи за 2020 г. е внесен в законоустановените срокове във Висшия съдебен съвет (ВСС) и след приемането му от Пленума на ВСС е депозиран в НС.

Съгласно практиката на Конституционния съд, НС не може да изисква от главния прокурор доклад относно дейността на прокуратурата по конкретни наказателни производства.

Относно получените справки от компетентните териториални прокуратури, по нито една от преписките и досъдебните производства не е установено "забавяне на разследването" по смисъла на Закона за съдебната власт (ЗСВ).

От прокуратурата допълват, че ще продължат да изпълняват задълженията си в пределите на конституционно установеното сътрудничество с НС.

Прокурорът, разследвал полицейското насилие от 2020 г., не помни кои записи е гледал

Прокурорът, разследвал полицейското насилие от 2020 г., не помни кои записи е гледал

Отказ на пострадали да дадат показанията спрял част от проверките