Прокурор Вероника Трифонова е наблюдавала една проверка за полицейско насилие, първоначално образувана от СДВР. Тя е възложила проверката на Вътрешна сигурност.

В интервю за БиТиВи лично Вероника Трифонова обясни, че за едно от пострадалите лица е образувано досъдебно производство за лека телесна повреда. Тя категорично отрече това да се е случило наскоро. По това производство няма обвиняем обаче до момента, в който е наблюдавала случая, посочи Трифонова. Тя е постановила да се извършат експертизи, за да се докаже кой е евентуалният извършител.

За останалите две проверки Трифонова посочи, че ги е прекратила, тъй като пострадалите лица са отказали да свидетелстват и дадат показания.

Прокурорът, прекратил преписката за полицейското насилие, е член на Европрокуратурата

Прокурорът, прекратил преписката за полицейското насилие, е член на Европрокуратурата

Рашков разбрал едва вчера, че полицаи са били привлечени към отговорност

Трифонова допълни, че след прекратяването на проверката по тези два случая, тя е изпратила на лицата прокурорски акт, с който могат да защитят правата си. "Не знам дали има повдигнати обвинения, защото към момента на образуване аз не съм повдигала обвинения."

Вероника Трифонова заяви и че не може да бъде категорична, че е гледала същите кадри, каквито станаха публично достояние, благодарение на Временната комисия в 46-то Народно събрание. "Не мога да съм категорична, че съм гледала същите кадри. Гледала съм сходни кадри преди повече от осем месеца. Точно заради тях съм преценила, че има данни за извършено престъпление, спрямо едно от лицата, за които е трябвало аз да се произнеса", каза Трифонова. На гледаните от нея кадри не е установила да има удари срещу другите две лица, за които е трябвало тя е трябвало да се произнесе.

Нейни колеги са водили също разследвания за превишаване на служебни правомощия от униформени по време на антиправителствените протести, но тя не разполага с информация за развитието им.

Бойко Рашков: Задколонието на полицаите граничи с престъпление

Бойко Рашков: Задколонието на полицаите граничи с престъпление

Вътрешният министър пита кой е дал картбланш за полицейското насилие

Относно сниманото от униформен момиче, което е с разголена гръд, Трифонова заяви, че това е унизителен акт и би трябвало да се преследва като обида.

Прокурорът не пожела да коментира информацията, че един от наказаните полицаи е нает в Бюрото за защита на свидетели към държавното обвинение.

Депутатите за полицейското насилие - речи, определения и чифт кубинки на трибуната

Депутатите за полицейското насилие - речи, определения и чифт кубинки на трибуната

В полицията имало садисти, а над тях стоели социопати

Малко по-късно от прокуратурата разпространиха и позиция на прокурор Вероника Трифонова. В нея вече се посочват инициалите на лицето в преписката, по която тя е работила - Е.М. (Евгени Марчев, бел.ред.).

Трифонова е образувала досъдебно производство за престъпление по чл.131, ал. 1, т. 2, вр. чл. 130, ал. 2 от НК - причиняване на лека телесна повреда на едно от лицата (Е.М.) от полицейски орган при изпълнение на службата му на 13.11.2020 г. Разследването е възложено на Следствения отдел при СГП, което продължава и към настоящия момент.

По отношение на другите двама протестиращи - Ц.Ц. (Цветелина Цветкова, бел.ред.) и А.Н., прокурор Трифонова е постановила отказ за образуване на досъдебно производство поради липсата на достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер. Двамата са отказали да дадат показания както устно, така и писмено.

"Макар и проверката по случая да не е извършена по сигнал на засегнатите лица, препис от постановлението за отказ е изпратен на Ц.Ц. и А.Н., за да могат да упражнят правото си да го обжалват, което те не са направили", се посочва изрично в позицията на прокурор Вероника Трифонова.

Припомняме, че днес в пленарна зала по време на изслушването на вътрешния министър Бойко Рашков по темата за полицейското насилие и проверките, извършени от МВР по тях през 2020 г., присъстваха и трима от битите под колоните - Евгени Марчев, Жоро Георгиев и Цветелина Цветкова.

Софийска районна прокуратура се оплаква от Рашков и на ВСС, и в ЕК

Софийска районна прокуратура се оплаква от Рашков и на ВСС, и в ЕК

Изявленията му са прецедент и груба намеса в независимата съдебна власт

Припомняме, едва в неделя, 15 август, от Софийската районна прокуратура (СРП) съобщиха, че четирима служители на Министерството на вътрешните работи са привлечени към наказателна отговорност. Това стана след разпространените в петък видеоматериали от Временната комисия за разследване на насилието на антиправителствените протести през лятото на 2020 г.

Освен разследване на фактите и обстоятелствата при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи, комисията ще разследва и обстоятелствата с подслушването и следеното на протестиращи и членове на политически партии от опозицията. От прокуратурата вече излязоха с проверка, която показа, че няма неправомерно подслушвани политици. Служебният вътершен министър Бойко Рашков бе вече на изслушване в парламента по темата с подслушванията.