Изявленията на служебния вътрешен министър г-н Бойко Рашков от трибуната на Народното събрание са прецедент и груба намеса в работата на независимата съдебна власт и са в разрез с конституционно установения принцип за разделение на властите.

Това се казва в позиция на Софийската районна прокуратура, добавена към изявлението на прокурор Вероника Трифонова във връзка с изнесените данни днес в пленарна зала по време на изслушването на вътрешния министър Бойко Рашков във връзка с полицейското насилие по време на протестите 2020 г. 

Прокурорът, разследвал полицейското насилие от 2020 г., не помни кои записи е гледал

Прокурорът, разследвал полицейското насилие от 2020 г., не помни кои записи е гледал

Отказ на пострадали да дадат показанията спрял част от проверките

Софийска районна прокуратура има намерение да сезира Прокурорската колегия на ВСС по реда на Механизма за публична реакция в случай на засягане на независимостта и доброто име на прокурори и следователи. 

За настоящата позиция СРП смята да уведоми и Народното събрание, Президента на Република България, Европейския парламент, Европейската комисия, Европейската прокуратура, Венецианската комисия и Консултативния съвет на европейските прокурори.

Софийска районна прокуратура остро се противопоставя на отправените от служебния министър на вътрешните работи г-н Бойко Рашков внушения по адрес на прокурор Трифонова, които уронват престижа на съдебната власт.

Независимостта е право на прокурорите и на следователите, а задължение на държавата е да осигури безпрепятственото й осъществяване. Отстояването на независимостта на съдебната власт може да гарантира изпълнението на служебните ни задължения само в съответствие със закона и вътрешното ни убеждение.

Вероника Трифонова е избрана за европейски делегиран прокурор след успешно издържана конкурсна процедура пред Висшия съдебен съвет (ВСС), последвана от одобрение и от Колежа на европейските прокурори, уточняват още от прокуратурата.

Иван Гешев: Изслушването ми в НС нарушава принципа на разделение на властите

Иван Гешев: Изслушването ми в НС нарушава принципа на разделение на властите

Според Конституцията нито имам правото, нито задължението да контролирам конкретни дела