Председателят на парламентарната комисия за разследване на полицейското насилие и подслушване на протестиращи граждани Николай Хаджигенов сезира Европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, председателя на комисията ЛИБЕ и други европейски институции и правозащитни организации по случая.

Сигналът му е във връзка с това, че делегираният европейски прокурор от квотата на България Вероника Трифонова е подминала кадрите с полицейско насилие.

"Кадрите от охранителни камери под колоните на Министерски съвет, запечатали срамния побой над мирно протестиращи млади хора от вечерта на 10 юли 2020 г., крити от българските власти близо 13 месеца и извадени от комисията, обиколиха всички медии и социални мрежи в страната и разтърсиха цялото общество. Независимо от множеството свидетелства и доказателства за това насилие, г-жа Трифонова е прекратила преписка по случая, поради липса на престъпление", посочва се в писмото.

Хаджигенов е категоричен, че това е форма на съучастие на престъпление срещу правосъдието.

Прокурорът, разследвал полицейското насилие от 2020 г., не помни кои записи е гледал

Прокурорът, разследвал полицейското насилие от 2020 г., не помни кои записи е гледал

Отказ на пострадали да дадат показанията спрял част от проверките

Според него това умишлено деяние не е професионално изпълнение на задълженията, а показва обвързаност с практиките на правителството на бившия премиер Бойко Борисов и неговите силови органи. По думи на Хаджигенов това се разминава драстично с представата за независимо обвинение и разделението на властите.

"Присъствието на Вероника Трифонова като делегиран европейски прокурор поставя под съмнение репутацията на Европейската комисия по правосъдие, тъй като е в пряко противоречие с разпоредбите на Регламента на Съвета 2017/1939, относно Европейската прокуратура. В частност, прокурор Трифонова е несъвместима с основните принципи на Европейската прокуратура, като се създават основателни съмнения за способността ѝ да работи безпристрастно, съгласно дейността на ЕК - Правосъдие да защитава върховенството на закона", посочва се в писмото и се допълва, че това е в разрез със способността на ЕК - Правосъдие да защити основните принципи на Европейската конвенция за човешки права, спрямо член 4: "Никой не може да бъде подложен на изтезания, на нечовешко или унизително отношение или наказание" и член 12 (1): "Всеки има право на свобода на мирни събрания и на свободно сдружаване, на всяко равнище, по-специално в областите на политическото, профсъюзното или гражданското сдружаване, включително правото да образува и членува в професионални съюзи за защита на своите интереси".

Хаджигенов изразява надежда, че Кьовеши ще подкрепи битката на българските граждани за правова държава и европейско бъдеще, чрез институции с високо доверие.

Прокурорът, прекратил преписката за полицейското насилие, е член на Европрокуратурата

Прокурорът, прекратил преписката за полицейското насилие, е член на Европрокуратурата

Рашков разбрал едва вчера, че полицаи са били привлечени към отговорност