Заседанието на правната комисия, на която трябваше да се гледа на първо четене закриването на спецсъда и специализираното правосъдие, се провали поради липса на кворум. Отсъстваха депутати от ГЕРБ и ДПС, а от БСП бе дошъл само един народен представител.

В правната комисия освен главния прокурор Иван Гешев бяха дошли още шефовете на специализираните съдилища Георги Ушев и Мариета Райкова, както и заместничката на главния прокурор Даниела Машева.

Главният прокурор коментира, че закриването на специализираната прокуратура ще доведе до юридическа катастрофа и правен хаос, и цената ще я платят българските граждани. Законодателството е правено на коляно и без да се отчитат успехите на специализираното правосъдие. Като доказателство за тях, Иван Гешев посочи не "медийни публикации" у нас, а благодарностите за съвместната работа на останалите европейски прокуратури, както и на останалите служби от европейските и други международни партньори.

Янаки Стоилов иска готов анализ на спецправосъдието до 2 месеца

Янаки Стоилов иска готов анализ на спецправосъдието до 2 месеца

3-месечният срок, определен от ВСС, бил "опит за разтягане"

Това ще доведе до правен хаос и юридическа катастрофа, каза Иван Гешев и допълни отново, че редица дела не само ще бъдат спрени и забавени, но и ще бъдат провалени.

Според него от това ще спечели организираната престъпност и ще се върнем на нива като от 90-те години.

Промените в ЗСВ ни връщат на първа инстанция, убеждава Георг Георгиев

Промените в ЗСВ ни връщат на първа инстанция, убеждава Георг Георгиев

Скандално било ликвидирането на спецсъда и спецпрокуратурата