От Прокуратурата сезираха европейските институции за "безпрецедентен политически натиск, целящ закриването на органите на специализираното правосъдие", съобщиха от държавното обвинение.

Ръководството на Прокуратурата на Република България (ПРБ) изпрати писма до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателя на Европейския парламент Давид-Мария Сасоли, до Групата на държавите, борещи се срещу корупцията (ГРЕКО), Европейска комисия за демокрация чрез право (Венецианска комисия).

Следователите се жалват в 4 евроинституции за закриването на Спецсъда

Следователите се жалват в 4 евроинституции за закриването на Спецсъда

Правят аналогия с отменената Конституция от 1971 г.

В писмата от държавното обвинение пишат за безпрецедентен политически натиск от страна на парламентарно представени партии в 45-то Народно събрание на Република България, който бил изразен със законодателни изменения, целящи закриването на органите на специализираното правосъдие и в частност - Специализирана прокуратура и Апелативна специализирана прокуратура.

"Приемането им ще доведе до блокиране на борбата срещу престъпността и на работата на независимата съдебна власт, ще засегне правата на множество лица, ще заличи постигнатия от държавата напредък по Механизма за сътрудничество и проверка на ЕК, както и приноса ѝ към Върховенството на правото в Европейския съюз", се казва в писмото.

Припомняме, откриването на специализираното правосъдие стана през 2010 г., а десет години след това лично един от създателите му бившият функционер от ГЕРБ Цветан Цветанов поиска закриването им. В двата съда - Специализирания наказателен и апелативен - в момента има 250 дела, по които има над 1200 подсъдими и над 2600 обвинени.

От прокуратурата подробно информират за становището си по четирите проекта на закони за изменение на Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс. Те не бяха разгледани от Комисията по правни въпроси към Народното събрание на заседанието на 28 април 2021 г.

И прокурорите пишат в евроинституциите за намесата в съдебната власт

И прокурорите пишат в евроинституциите за намесата в съдебната власт

Предложените промени изисквали и ВНС, а не обикновено НС

Депутатите (нито от 44-ото, нито от 45-ото народно събрание - б.р.) не са обсъдили изпратеното през месец октомври 2020 г. експертно предложение на Прокуратурата за промени в НПК в съответствие със стандартите на Конвенцията за защита правата на човека, практиката на Европейския съд по правата на човека и Съда на Европейския съюз.

"Предвидените изменения в ЗСВ и НПК не са нито правно аргументирани, нито са в интерес на българските граждани. Същите не държат сметка за неминуемо произтичащите от закриването на специализираните съд и прокуратура отрицателни последици", се казва в писмото.

Предложенията за законодателни промени стават в пълно противоречие с нормативните изисквания към законодателния процес, пишат прокурорите.

Те изтъкват, че има нарушение на методиката на изработване на проекти на нормативни актове - принципите на необходимост, обоснованост, предвидимост, откритост, съгласуваност, субсидиарност, пропорционалност и стабилност. Работи се в условията на необяснима "внезапност", без дължимите обществени консултации с гражданите и юридическите лица, без каквото и да било обсъждане с професионалната гилдия и научната общност".

Лаура Кьовеши поиска нови 4 кандидати за европрокурори

Лаура Кьовеши поиска нови 4 кандидати за европрокурори

Писмото е прието за сведение днес от Прокурорската колегия на ВСС

Подобни позиции са приети и от прокурорите от всички апелативни райони, от Асоциацията на прокурорите в България, от Камарата на следователите в България и от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, подчертават от ръководството на прокуратурата.