2232 са осъдените лица за 10-те години, в които съществува Специализираният наказателен съд, 405 са оправданите. За тази година броят на осъдените лица в Специализирания наказателен съд е 220, 70 са оправданите.

В двата съда - Специализирания наказателен и апелативен - в момента има 250 дела, по които има над 1200 подсъдими и над 2600 обвинени.

В голямата си част ВКС е потвърдил актовете на специализираното правосъдие - 2/3, а когато присъдите се изменят от върховната инстанция, то тези изменения не рефлектират върху наказателната отговорност на лицата.

Следователите се жалват в 4 евроинституции за закриването на Спецсъда

Следователите се жалват в 4 евроинституции за закриването на Спецсъда

Правят аналогия с отменената Конституция от 1971 г.

В интервю за БНТ Мариета Райкова, председател на Специализирания наказателен съд и Георги Ушев, председател на Апелативния специализиран съд, се обявиха против намерението на 45-ото Народно събрание да бъдат закрити специализираните съд и прокуратура.

Райкова заяви: "Правосъдието не е Олимпиада, за да има стремеж за надскачане на брой дела." Според нея дори и като статистика обаче спецсъдът е защитил и аргументирал съществуването си. Именно заради това и са сезирани европейските институции.

Закриването на спецсъда освобождава ресурс на мафията, според Георг Георгиев

Закриването на спецсъда освобождава ресурс на мафията, според Георг Георгиев

След една предизборна кампания предстои друга...

Според Георги Ушев трудно ще се измисли механизъм за прехвърляне на делата в другите съдилища, без да се натрупа забавяне. Една част от делата с висок обществен интерес просто ще блокират, други ще трябва да започнат отначало и няма яснота какво се случва с изслушаните до момента свидетели, както и със сложните експертизи, обясни Ушев.

Според него предложеното законодателство създава повече проблеми, отколкото решава такива. По думите му не е потърсено тяхното становище, както и това на Министерството на правосъдието и Висшия съдебен съвет, когато предложението за закриване е дискутирано в правната комисия на Народното събрание.

Според Ушев и Райкова с предложението за закриване на специализираните съдилища се засяга независимостта на съдиите и е удар по достойнството им, тъй като се предвижда преназначаването им да по-ниска длъжност. Дори по думите на Ушев това е "тормоз" над съдиите, тъй като съдиите ще трябва да заемат длъжности, които са заемали преди десет години.

Христо Иванов за протеста: Административно мероприятие

Христо Иванов за протеста: Административно мероприятие

В пленарна зала се прави повече кампания, отколкото законодателство