Всеки има право да протестира. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов за протеста пред съдебната палата срещу закриването на Спецсъда и Спецпрокуратурата.

Този протест е поредният, организиран административно от прокуратурата и е време българските прокурори да покажат истинска независимост, настоя Иванов.

За мен това е едно административно мероприятие, което, за съжаление, само показва защо българското общество продължава да няма доверие на българските прокурори, обобщи Христо Иванов.

Магистрати и Гешев на протест срещу "лобисткото законодателство"
Обновена

Магистрати и Гешев на протест срещу "лобисткото законодателство"

Настояват "да останат независими"

За ДБ е очаквано, че президентът Румен Радев е решил да връчи третия мандат на БСП. Не можем да подкрепим правителство с мандат на БСП, заяви в кулоарите на парламента Христо Иванов. Тази наша позиция остава непроменена, допълни той. БСП няма ясна програма, която би могла да реши проблемите, които поставят българските граждани, подчерта лидерът на "Да, България".

За него изборите са неизбежни. В пленарна зала, по мнението му, се прави повече кампания, отколкото законодателство.

Закриването на спецсъда освобождава ресурс на мафията, според Георг Георгиев

Закриването на спецсъда освобождава ресурс на мафията, според Георг Георгиев

След една предизборна кампания предстои друга...

Припомняме, откриването на специализираното правосъдие стана през 2010 г., а десет години след това лично един от създателите му бившият функционер от ГЕРБ Цветан Цветанов поиска закриването им.

От прокуратурата напомнят, че в мотивите за исканите промени е пропуснат фактът, че Конституционният съд вече се е произнесъл по въпроса за разликите между "специализираните" и "извънредните" структури и с решение от 15 ноември 2011 г е приел, че Специализираният наказателен съд отговаря на изискванията за редовен съд, който да бъде независим и безпристрастен. КС също така се е произнесъл, че по смисъла на Конституцията специализираните съдилища са част от целокупната съдебна система" и не са съдилища само от функционално гледище.

2 неща по съдебната реформа сега или всичко е театър, напомнят от "Правосъдие за всеки"

2 неща по съдебната реформа сега или всичко е театър, напомнят от "Правосъдие за всеки"

Спецсъдилищата и обжалването на прокурорските откази