Европейската комисия е тази, която препоръча на България да създаде специализирани органи към съдебната власт, които да се занимават с борбата с корупцията и организираната престъпност. Това обясни в студиото на БНТ депутатът Георг Георгиев, който категорично се противопоставя на идеята за тяхното закриване.

Резултатите от работата на специализираното правосъдие се отразява в препоръката от 2019 г. на ЕК да отпадане Механизма за сътрудничество и проверка, като специално докладът акцентира, че сме се справили много добре с борбата с организираната престъпност, заяви Георг Георгиев.

На въпрос обаче кога ще се видят резултатите от работата на този съд, например осъдителни присъди, Георг Георгиев заяви, че това не може да се случи за ден или два, а съдебните процеси изискват време. Припомняме, че структурата на специализираните съдилища беше създадена през 2010 година.

Според него причината да се иска закриване на спецсъда е, за да се освободи финансов ресурс.

Прокуратурата против закриването на спецправосъдието

Прокуратурата против закриването на спецправосъдието

Искането е чисто политическо и то от подсъдими и обвиняеми, правната комисия го прие на първо четене

"Сега най-големите борци с корупцията - колегите от "Да България" са тези, които предлагат закриването не само на специализираните съдилища и прокуратура, но и на КПКОНПИ. В момента те блокират работата на една служба, която към момента е запорирала имущество за над 3 млрд. на олигарси", заяви Георгиев.

По думите му явно целта е този ресурс да бъде освободен, тъй като една предизборна кампания е минала, а предстои друга.

Припомняме, вчера парламентарната правна комисия прие на първо четене предложението на ДБ да се закрие спациализираното правосъдие - съд и прокуратура.

Георг Георгиев коментира и разкритията на прокуратурата за връзка между четири взрива 10 години назад и посещения на руски граждани, свързани с ГРУ, а и с опита за отравяне на Емилиян Гебрев. По думите му това е резултат от старателните усилия да се гарантира националната сигурност, а изявлението на органите е важно, а щом да предприели стъпката да говорят, значи разполагат със стабилни доказателства.