Има връзка между взривове в Бъгария и опитите за отравяне на трима български граждани, както и извършването на тежки престъпления на територията на чужди държави. Това обяви на брифинг за разследване, засягащо националната сигурност, говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

През последните 10 години били регистрирани редица случаи на взривове в складове и производствени помещения в заводи за производство на взривни вещества, оръжия и боеприпаси. Прокуратурата, съвместно с ДАНС и дирекция специални операции и борба с тероризма към Главна дирекция "Жандармерия" са установили сходство при 4 от тях.

Лавров иронизира българската прокуратура, обвинила Русия за взривовете в оръжейни складове

Лавров иронизира българската прокуратура, обвинила Русия за взривовете в оръжейни складове

"Страхотно е, че не казват, че сме убили ерцхерцог Фердинанд"

Установено е, че 6 руски граждани пребивавали на територията на България около датите на взривовете и около датите за опитите за покушението на Емилиян Гебрев. Според разследването целта на руските граждани е била пресичане на доставките на специалната продукция за Грузия и Украйна.

Първият случай бил от 12 ноември 2011 г. до село Ловнидол, когато бил взривен склад собственост на търговско дружество "Емко" на Емилиян Гебрев. Унищожено било огромно количество взривни вещества, предназначени за Министерство на отбраната в Грузия.

Вторият случай е от 2015 г. до село Иганово, при който бил взривен склад за готова продукция на ВМЗ "Сопот". Част от продукцията също била собственост на търговското дружество "Емко".

Bellingcat: ГРУ два пъти опитва да отрови Гебрев заради доставките му за Украйна

Bellingcat: ГРУ два пъти опитва да отрови Гебрев заради доставките му за Украйна

В чешкия склад обаче не е имало пратка за Киев…

На 31 май 2015 г. сградата на бившия институт по специална техника в София, възникнал пожар, който бил предмет на разследване по друго досъдебно производство. При пожара изгарят веществените доказателства по делото за взривовете в складовете на ВМЗ "Сопот". Пожарът не бил възникнал в резултат на самозапалване.

Четвъртият случай е от 2020 г. до Мъглиж, когато бил взривен склад за детонатори и възпламенители на завод "Арсенал" в Казанлък.

При четирите произшествия се наблюдава сходство, сочи назначената експертиза. И в четирите случая не са установени конкретни причини, довели до взривове. Няма жертви и пострадали, уточни прокурор Милева.

Случаят Гебрев да се отвори отново, зове Цветан Цветанов

Случаят Гебрев да се отвори отново, зове Цветан Цветанов

България е под постоянен натиск от страна на Русия

В разследваните случаи има предхождащ пожар, като работната версия била, че целта на предизвикването на пожара била намиращите се наблизо хора да се оттеглят. Предполага се, че времевият период за гасене на пожарите бил използван за задействане на зарядите. Установено е, че зарядите са задействани дистанционно.

В никой от случаите не била открита конкретна техническа неизправност или друга причина за пожарите.

Всеки един от взривовете е бил обект на разследване. С оглед идентичността от начина на инициирани и изпълнение на взривовете, използваното взривно вещество и засегнатата продукция, досъдебните производства са обединени и са предоставени по компетентност на спецпрокуратрата.

Милева припомни и основни факти по делото за отравянето на Емилиян Гебрев. От самата прокуратурата бяха потвърдили, че имат информация за още четири опита за покушение над бизнесмена.

Разследването за отравянето на Емилиян Гебрев, сина му Христо Гебрев и Валнетин Тахчиев стана известно едва през януари 2019 г., въпреки че самият акт е станал през април 2015 г.  Самият Емилиян Гебрев не веднъж обвини българските власти, че не работят по случая и не желаят да разкрият престъплението. Случаят с отравянето стана особено актуален след опита за покушение "Скрипал" във Великобритания.  Само преди седем месеца за пореден път от прокуратурата увериха, че разследването не е прекратявано и действията продължават.

Прокуратурата премълчава информация по случая "Гебрев", убеден Бойко Ноев

Прокуратурата премълчава информация по случая "Гебрев", убеден Бойко Ноев

Човекът на Кремъл в България бил Борисов

За отравянето на бизнесмена бяха повдигнати обвинения на трима руснаци Георги Горшков (Georgi Gorshkov), роден през 1977 г., Сергей Павлов (Sergey Pavlov), роден през 1982 г., и Сергей Федотов (Sergey Fedotov), роден през 1973 г. По данни на службите за сигурност те принадлежат към ГРУ, а от България са обявени за международно издирване по линия на Интерпол с червена бюлетина.

Прокуратурата пусна видеа от случая Гебрев, за които чака експертиза от ФБР

Прокуратурата пусна видеа от случая Гебрев, за които чака експертиза от ФБР

Видеата са от охранителна камера на подземен паркинг на търговското дружество

Събират се доказателства и за евентуално извършени тежки престъпление по глава първа от НК. Прокуратурата работи по линия на правно сътрудничество с Чехия, за да се установи връзка между производството у нас и това в Чехия за взрива от 2014 г., когато загинаха двама души.

След разкритията от Чехия от миналата седмица бяха изгонени руски дипломати, на което последва и реципрочен отговор от Москва. През 2018 г. след разкриването на отравянето на Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри също последва такова гонене на дипломати от почти всички европейски страни. Тогава България не изгони руснаци, въпреки че изрази солидарност с Великобритания.

Москва реагира на обвиненията срещу тримата руснаци за отравянето на Гебрев

Москва реагира на обвиненията срещу тримата руснаци за отравянето на Гебрев

Според представителя руското посолство не е било уведомено от българската страна

На брифинга на прокуратурата присъства и главният прокурор Иван Гешев, който заяви, че като висш административен ръководител не може да се меси в работата на отделните магистрати. Гешев благодари на българските служби за сигурност, прокурорите и следователите, които дълги години работили по случая за отравянето на Емилиян Гебрев в интерес на българската национална сигурност.

"Аз съм тук да ги окуража и в частност колеги от специализираната прокуратура и ДАНС да продължат да работят по същия начин в интерес на българската национална сигурност, на сигурността на нашите европейски партньори от ЕС и в интерес на българските граждани и общество", настоя обвинител номер едно.