Руският външен министър Сергей Лавров коментира твърденията на българската прокуратура за причастност на Русия към четири взрива в оръжейни складове и заводи у нас, като иронизира, че Москва може да бъде обвинена и за убийството на ерцхерцог Франц Фердинанд.

"Страхотно е, че не казват, че сме убили ерцхерцог Фердинанд, но изглежда, че може да има такива предстоящи твърдения", иронично отбеляза Лавров на пресконференция, помолен да коментира твърденията на българската прокуратура, че шестима руснаци са замесени в експлозии във военни складове и производствени съоръжения.

4 взрива в България със следи към отравянето на Емилиян Гебрев

4 взрива в България със следи към отравянето на Емилиян Гебрев

6-ма руски граждани пребивавали на територията на България около датите на взривовете

Убийството на ерцхерцог Франц Фердинанд, който е австрийски престолонаследник, е непосредственият повод за избухването на Първата световна война през 1914. То е извършено на 28 юни същата година в Сараево.

Руският първи дипломат също така е изумен, че след десет години България "изведнъж сега, след като в Чехия внезапно си спомниха за събитията от 2014 г., реши да засенчи чехите и да погледне много по-дълбоко в историческа ретроспектива".

"Или те през цялото време са знаели какво се случва, но по някаква причина не са го оповестили публично", отбеляза още Лавров.

От своя страна председателят на комисията по външните работи към Държавната дума (долната камара на руския парламент) Леонид Слуцкий настоя, че това била поредната антируска фалшификация, за да се премести фокусът на вниманието от оръжейния търговец Емилиян Гебрев, който според някои данни можел да е замесен в незаконни доставки на оръжие за Украйна. 

"Според мен това е поредната антируска фалшификация с цел преместване на фокуса на вниманието. Освен това е показателно, че става дума за складове на оръжейния търговец Емилиян Гебрев. Същият Емилиян Гебрев, наел складове в чешкото Врбетице и от които, според редица данни, може да са извършвани нелегални доставки на оръжие за Сирия и Украйна", каза Слуцкий пред репортери.

Председателят на комисията не изключи, че "по този начин българските власти са решили да снемат въпросите относно своя сънародник и да хвърлят дърва в огъня на антируската пропаганда".

"Отново голословно, отново въз основа на спекулации и отново без реални доказателства. Същата методология за демонизиране на Русия", изтъкна Слуцкий, отбелязвайки, че това отново било "почти дословно прословутото highly likely (от англ. "много вероятно").

По-рано българската прокуратура заяви, че подозира шестима руснаци в участие в четири взрива, извършени в оръжейни складове и заводи в страната между 2011 и 2020 г., като трима от тях прокуратурата обвини за покушението срещу оръжейния търговец Емилиян Гебрев.

България също заяви, че работи с Прага за установяване на връзка между взривовете в България и експлозиите в Чехия през 2014 г. в оръжеен склад във Врбетице.