След експлозията в чешкия оръжеен склад във Врбетице организаторите на взрива - офицери от руското военно разузнаване ГРУ, са се опитали два пъти да убият българския бизнесмен Емилиян Гебрев. Това се казва в съвместна публикация на международната разследваща група Bellingcat, руското издание The Insider, германското Der Spiegel и чешкото Respekt.

В разкритията, публикувани днес, се посочва, че агентите на ГРУ са се опитали да отровят Гебрев с нервно-паралитично вещество, което вероятно е пренесено през границата в дипломатически багаж.

Офицерите от ГРУ са пристигали в София със самолет и са отсядали в хотел, чиито прозорци са гледали срещу прозорците на офиса на Гебрев и компанията EMCO. Изводът, че токсинът е пренесен с дипломатически багаж е направен въз основа на анализ на пътуванията на руснаците. През пролетта на 2015 г. са извършени две неуспешни покушения срещу Гебрев, се казва в публикацията.

Гебрев: България да сезира ЕС и НАТО за покушението с „новичок” на българска територия

Гебрев: България да сезира ЕС и НАТО за покушението с „новичок” на българска територия

Да бъде поискано техническо съдействие от ОЗХО...

Авторите предполагат, че отровното вещество вероятно е "новичок", но за да се установи със сигурност са необходими допълнителни лабораторни анализи. Това обаче е трудно, защото кръвните проби на Гебрев по тайнствен начин са изчезнали от финландската лаборатория Verifinn." - пише The Insider.

Междувременно, по информация на Bellingcat и The Insider, служителите на ГРУ Александър Мишкин и Анатолий Чепига са взривили склада във Врбетице, тъй като са предполагали, че съхраняваните в него боеприпаси са предназначени за Украйна. Те не са знаели, че чешкият склад, където е имало продукция на ЕМСО, не е бил свързан с доставки за украинската страна.

Чешкият вътрешен министър: Взривът във Врбетице е дело ва ГРУ – няма друга версия

Чешкият вътрешен министър: Взривът във Врбетице е дело ва ГРУ – няма друга версия

Доказателствата са категорични...

Въпреки че Гебрев отрича за мащабни доставки на боеприпаси за Украйна, разследващите журналисти са изяснили, че компанията му е изнасяла военни товари за страната в разгара на военния конфликт в Донбас от декември 2014 г. до февруари 2015 г. EMCO е доставила в Украйна през този период три кораба с боеприпаси, пише The Insider с позоваване на източник, близък до украинските военни.

Припомняме, по-рано журналистът от Bellingcat Христо Грозев, съобщи, че има доказателства за причините и мотивите за взривовете в Чехия през 2014 г. и че те са свързани с отравянето на трима български граждани през 2015 г, сред които е Емилиян Гебрев.

"Това е опит на Русия да сплаши всякакви производители на оръжие от износ към Украйна, така да унищожи потенциален инвентар и боеприпаси, които да могат да бъдат изнасяни за Украйна", уточни Грозев.

Шестима от осмината служители на ГРУ, които са идвали в България през 2015 г., са следили Гебрев и са свързани с отравянето му, а за другите двама засега няма данни да са свързани с отравянето му.

По думите на Грозев, стои въпросът дали руснаците не са свързани и с взривовете във ВМЗ-Сопот през март и април 2015 г.