Българските власти да внесат за дискутиране в Европейския съюз и НАТО отровителството с "новичок" на българска територия - за това настояха оръжейникът Емилиян Гебрев, синът му Христо Гебрев и Валентин Тахчиев в открито писмо до премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. То е с копие до президента Румен Радев и посланиците на останалите страни членки на Евросъюза и НАТО, предаде БНР.

Авторите на писмото подчертават, че България трябва да се възползва от обсъждането на случая "Навални" на ниво европейски лидери през този месец.

Припомняме, германските власти с категоричност установиха, че руският опозиционер е отровен с нервнопаралитичното вещество "новичок", разработено от руските спецслужби.

Със същия токсин беше извършено и покушението срещу Емилиян Гебрев, Христо Гебрев и Валентин Тахчиев през 2015 г. Тримата посочват, че в пълен контраст със съюзниците си на 25 август тази година България официално е спряла недовършеното разследване на покушението срещу тях.

Междувременно медиците, лекуващи Навални, поискаха България да предостави данните от случая с Гебрев.

Те настояват незабавно да бъде поискано техническо съдействие от Организацията за забрана на химическите оръжия, да бъде оповестено дали съществуват остатъци от веществени доказателства, които биха помогнали за задълбочен анализ на използваното бойно отровно вещество, както и да бъде поискано от Русия изясняване на самоличността на заподозрените извършители, също и да бъдат потърсени техни български съучастници.

Германия не е питала прокуратурата за Гебрев

Германия не е питала прокуратурата за Гебрев

Иван Гешев готов да съдейства

Припамняме, разследващите от Bellingcat и изданието "The Insider" стигнаха до извода, че в отравянето на Гебрев е замесен бившият офицер от руското военно разузнаване (ГРУ) Сергей Федотов - той беше уличен и за покушението срещу Скрипал във Великобритания.

Беше потвърдено официално, че руският агент с агентурно име "Сергей Вячеславович Федотов" е бил в България няколко дни преди Гебрев да се разболее сериозно, след като беше отровен.

По линия на международния обмен тогава българската прокуратура получи данни за самоличността на лицата, участвали според воденото във Великобритания разследване в покушението срещу Сергей и Юлия Скрипал. Беше установено, че един от тях - Сергей Федотов, е пребивавал в България три пъти през 2015 г., като втората визита е с влизане на 24.04.2015 г. на ГКПП Аерогара Бургас и излизане на 28.04.2015 г. от ГКПП Аерогара София. Установени са лицата, също граждани на Руската федерация, които са придружавали Федотов при неговите посещения у нас, както и другите такива руски граждани, пътували в България с тях.

И третото разследване за отравянето на Гебрев е прекратено

И третото разследване за отравянето на Гебрев е прекратено

Според Гебрев версията да оръжейния износ за Украйна е несъстоятелна

Тогава бе съобщено, че една от версиите по които се работи, е че покушението срещу Гебрев е свързано с експортни сделки с оръжие и боеприпаси за Украйна.

Според самия Емилиян Гебрев е много вероятно да е станал жертва на битка между бивши сътрудници на службите.

Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха отровени с нервнопаралитичното вещество "новичок" на 4 март 2018 г. Първоначално Кремъл упорито отричаше, че атаката в Солсбъри е осъществена от руснаци и дори обвиняваше Запада, че е организирал нападението. След разкриването на двамата руснаци, Москва направи опит да ги представи за случайни туристи. След продължаващите разкрития за участието на руските спецслужби в отравянето, Путин излезе с изявление, в което нападна Скрипал като "мерзавец" и "предател".

Атаката предизвика сериозен разрив в отношенията между Великобритания и Русия, като редица европейски държави подкрепиха Лондон с дипломатически мерки, включително и изгонване на дипломати. Българското правителство тогава направи изявление, но дипломати не бяха изгонени.

Прокуратурата премълчава информация по случая "Гебрев", убеден Бойко Ноев

Прокуратурата премълчава информация по случая "Гебрев", убеден Бойко Ноев

Човекът на Кремъл в България бил Борисов