Германските лекари, които лекуват руския опозиционер Алексей Навални, са поискали от българските медици документите за отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев, съобщава "Der Spiegel" с позоваване на съвместно разследване, проведено с групата Bellingcat.

Припомняме, след като стана жертва на отровителство, Навални беше изведен от Русия и приет в берлинската клиника "Шарите". Изследванията показаха, че той е отровен с вещество от групата на токсина новичок, разработен от руските спецслужби.

Изследванията на Навални в "Шарите" показват отравяне

Изследванията на Навални в "Шарите" показват отравяне

"Резултатът от заболяването остава несигурен"

Според публикацията в "Der Spiegel", лекарите от "Шарите" предполагат, че при покушенията срещу Гебрев и Навални са използвани сходни вещества.

Лабораторните анализи, проведени в "Шарите" показаха, че руският опозиционен лидер е отровен вещество от групата на инхибиторите на холинестеразата, в която влизат органофосфатите. Към тях принадлежат инсектициди и нервно-паралитични токсини като зарин и разработения в Съветския съюз "новичок".

Повдигнаха обвинения на трима руснаци за отравянето на Гебрев

Повдигнаха обвинения на трима руснаци за отравянето на Гебрев

Издирват се с червена бюлетина ИНТЕРПОЛ и са издадени Европейски заповеди за арест

При разследването на покушението срещу Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри британските служби установиха, че те са били отровени именно с "новичок".

Разследващите от Bellingcat и изданието "The Insider" стигнаха до извода, че в отравянето на Гебрев е замесен бившият офицер от руското военно разузнаване (ГРУ) Сергей Федотов - той беше уличен и за покушението срещу Скрипал във Великобритания.

 ФСР: Путин е отговорен за отравянето на Навални, нужно е международно разследване

ФСР: Путин е отговорен за отравянето на Навални, нужно е международно разследване

Това е опит за убийство...

Припомняме, беше потвърдено официално, че руският агент с агентурно име "Сергей Вячеславович Федотов" е бил в България няколко дни преди Гебрев да се разболее сериозно, след като беше отровен.

По линия на международния обмен тогава българската прокуратура получи данни за самоличността на лицата, участвали според воденото във Великобритания разследване в покушението срещу Сергей и Юлия Скрипал. Беше установено, че един от тях - Сергей Федотов, е пребивавал в България три пъти през 2015 г., като втората визита е с влизане на 24.04.2015 г. на ГКПП Аерогара Бургас и излизане на 28.04.2015 г. от ГКПП Аерогара София. Установени са лицата, също граждани на Руската федерация, които са придружавали Федотов при неговите посещения у нас, както и другите такива руски граждани, пътували в България с тях.

Тогава бе съобщено, че една от версиите по които се работи, е че покушението срещу Гебрев е свързано с експортни сделки с оръжие и боеприпаси за Украйна.

Според самия Емилиян Гебрев е много вероятно да е станал жертва на битка между бивши сътрудници на службите.

Znak: 9 знакови отровителства на Кремъл през този век

Znak: 9 знакови отровителства на Кремъл през този век

Само казусът Скрипал е разследван сериозно...

Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха отровени с нервнопаралитичното вещество "новичок" на 4 март 2018 г. Първоначално Кремъл упорито отричаше, че атаката в Солсбъри е осъществена от руснаци и дори обвиняваше Запада, че е организирал нападението. След разкриването на двамата руснаци, Москва направи опит да ги представи за случайни туристи. След продължаващите разкрития за участието на руските спецслужби в отравянето, Путин излезе с изявление, в което нападна Скрипал като "мерзавец" и "предател".

Атаката предизвика сериозен разрив в отношенията между Великобритания и Русия, като редица европейски държави подкрепиха Лондон с дипломатически мерки, включително и изгонване на дипломати. Българското правителство тогава направи изявление, но дипломати не бяха изгонени.