Форум "Свободна Русия" определя станалото с Алексей Навални и като опит за убийство или причиняване на тежка вреда за здравето, затова настоява за международно разследване по случая.

Това става ясно от изявление, публикувано на сайта на организацията.

В него се посочва, че Навални е бил отровен, а принудителното му задържане в болницата в Омск е целяло да прикрие следите на прeстъплението.

Припомняме, той беше приет по спешност в лечебното заведение, след като изпадна в кома по време на полет от Томск за Москва. От Германия пристигна самолет с медицински екип,за да го транспортира за лечение в Берлин, но руските лекари твърдяха че състоянието му не позволява той да пътува. Впоследствие дори беше обявено, че това е общо становище, до което са стигнали заедно с германските лекари, но медицинският екип от Германия опроверга тази информация.

Алексей Навални в кома, подозират отравяне
Обновена

Алексей Навални в кома, подозират отравяне

Предполага се, че в чая му е имало отровно вещество

Близките на Навални се обърнаха към Съда по правата на човека в Страсбург, който отсъди, че задържането му е неправомерно. Едва след това Русия даде разрешение Навални да излети за Германия, но забави излитането с около 12 часа под предлог, че екипажът на самолета трябвало да почива.

"Алексей Навални не е първият, който беше отровен в Русия и извън пределите й по време на управлението на Владимир Путин." - подчертават от ФСР, като напомнят за покушенията срещу журналистите Анна Политковская, Юрий Щекочихин, Александър Литвиненко, семейство Скрипал българския предприемач Емелиян Гебрев, опозиционерите Владимир Кара-Мурза и Пьотр Верзилов.

Znak: 9 знакови отровителства на Кремъл през този век

Znak: 9 знакови отровителства на Кремъл през този век

Само казусът Скрипал е разследван сериозно...

"Наред с отровителствата, бяха убити по други начини Владимир Головлев, Сергей Юшенков и накрая Борис Немцов." - допълват от организацията.

"Разправата с неудобните е характерният почерк на путинския режим — хибридното криминално-кагебистко чудовище, узурпирало властта в Русия. Алексей Навални е поредната жертва на това чудовище наред редица други.

Не са ни известны точните мотиви за това престъпление, нито кой конкретно е разпоредил Алексей Навални да бъде отровен, но властовата система в Русия е организирана така, че подобни акции срещу лидери на руската опозиция са възможни само при намеса от самия връх на властовата йерархия. Следователно, отговорността за покушението срещу Алексей Навални се носи от висшето държавно ръководство и на първо място лично от Владимир Путин." - подчертават от ФСР.

Руските служби за сигурност следели Навални преди влошаването му

Руските служби за сигурност следели Навални преди влошаването му

Движенията на опозиционера били наблюдавани чрез камери

Обществениците призовават световната общност да реагира на най-категоричен начин срещу това престъпление.

"Не може да има никакво партньорство с режим, превърнал физическото ликвидиране на своите опоненти в неразривна част от своята политика.

Обръщаме се към водещите страни на свободния свят с молба да инициират международно разследване на това престъпление." - се казва в заключение в обръщението.