Руският опозиционер Алексей Навални е в "безсъзнание" в болница след предполагаемо отравяне с отровно вещество в чая му. Това съобщи говорителят му Кира Ярмиш в "Туитър", пише "Гардиън".

44-годишният критик на президента на Русия Владимир Путин се връщал в Москва със самолет от Томск в Сибир, където се почувствал зле, поясни говорителят.

Корупцията победи Навални

Корупцията победи Навални

Опозиционерът преструктира своята дейност

Самолетът кацнал спешно в Омск и Навални бил откаран в болница, където е настанен в интензивно отделение в безсъзнание тази сутрин, добави представителят на опозиционера.

"Предполагаме, че Алексей е отровен с нещо смесено в чая му. Това е единственото нещо, което пи тази сутрин. Лекари съобщиха, че отровата е погълната по-бързо заради горещата течност. Сега Алексей е в безсъзнание", добави Ярмиш.

Руските власти пак погнаха Навални

Руските власти пак погнаха Навални

Навални коментира, че му е забранено да напуска столицата

Тя направи паралел с инцидент миналата година, когато Навални имаше остра алергична реакция, която според лекар може да е била в резултат на отравяне с химикал.

"Преди една година Алексей беше отровен, когато беше в затвора. Същото нещо се случи отново", подчерта тя.

Лекар в болницата съобщи, че Навални е в "сериозно състояние", но не спомена причината. В момента опозиционният активист е на командно дишане. Ярмиш потвърди, че опозиционерът е в кома и на командно дишане. 

От болницата заявиха, че все още не е потвърдено дали Навални е отровен.

"В началото на полета той отиде до тоалетната и не се върна", писа Павел Лебедев, който също публикува снимка на Навални да пие чай в кафене на летището преди полета. "Той започна да се чувства много зле. Те едва успяха да го свестят и той все още плаче от болка", добави Лебедев.

Навални, който води кампания срещу управлението на Путин от години, използва протестите в Беларус срещу президента Александър Лукашенко в опит да убеди руснаците да подкрепят кандидати, които той подкрепя на местните избори следващия месец.

Наскоро Навални се появи в YouTube канала си и говори ентусиазирано как успешните стачки на ключови предприятия в Беларус са принудили властите да започнат да обръщат внимание на протестиращите.

Съд в Русия глоби фондацията на Навални, не се идентифицирала като чужд агент

Съд в Русия глоби фондацията на Навални, не се идентифицирала като чужд агент

Глобата е в размер на 500 хил. рубли

Леонид Волков, един от приближените на руския опозиционер, коментира, че следят тактиките на беларуските власти. "Внимателно следим опитите на Лукашенко да спре интернета. Наистина е важно, защото без съмнение същото нещо ни чака и в Русия", написа той в "Туитър".

Активисти вярват, че те могат да се изправят пред беларуски сценарий, когато Путин се яви на избори през 2024 г. след успешните конституционни промени, които му позволяват да управлява още два мандата.