Гласуваните на референдума в Русия поправки в конституцията на страната са подкрепени от 77,92%, сочат данните на Централната избирателна комисия (ЦИК) при 100% от обработените протоколи, информират ТАСС и други медии.

Руснаците решават бъдещето на Путин

Руснаците решават бъдещето на Путин

Путин обяви днешния ден за неработен

21,27% от участвалите на на допитването са гласували против промените.

Избирателната активност е 65%.

Гласуването, продължило близо седмица, приключи в 21,00 часа московско време в сряда. Основният ден на гласуване беше 1 юли. Руснаците също се възползваха от възможността да пуснат бюлетина от 25 до 30 юни. Референдумът беше удължен, за да се предотврати разпространението на коронавируса.

Путин зове руснаците да гласуват за поправките в Конституцията

Путин зове руснаците да гласуват за поправките в Конституцията

Важен е всеки един глас, каза той

Съгласно закона, за да влязат в сила поправките, повече от половината участници на референдума трябва да ги подкрепят.

Промените ще позволят на президента Владимир Путин да остане на власт до 2036 г. Настоящият 6-годишен мандат на Путин изтича през 2024 г.

Водещият опозиционер Алексей Навални описа предварителните резултати от референдума като "огромна лъжа", която не отговаря на действителността.

78,03% от руснаците гласуваха "за"  конституционните промени

78,03% от руснаците гласуваха "за" конституционните промени

По последни данни избирателната активност е почти 65 процента

Една от промените предвижда рестартиране на президентските мандати на Путин от нула, което ще му позволи да управлява още два мандата и потенциално да остане в Кремъл до 2036 г. Според сегашните правила мандатът на 67-годишния лидер изтича през 2024 г.

Реформите също ще консолидират президентските правомощия, като позволят на държавния глава да номинира топ съдии и прокурори. Реформите предвиждат икономически промени, които ще гарантират, че минималната заплата няма да бъде по-малка от минималния праг за препитание и държавните пенсии ще бъдат коригирани спрямо инфлацията. Промените включват и споменаването, че руснаците "вярват в Бога", въпреки че държавата има дълга история като светска държава, а също се забраняват гей браковете. Тези принципи са в основата на консервативната и патриотична ценностна система, подкрепяна от Путин.

Кремъл се надяваше на висока избирателна активност. Путин, който култивира репутация на гарант на стабилна Русия, повтори това в послание към народа тази седмица, насърчавайки гражданите да гласуват в подкрепа на реформата.

В агитационните материали не се споменаваше Путин или че може да остане на власт още едно десетилетие и половина. Вместо това бе изобразено дете, което целува баба си с лозунг "За гарантирано пенсиониране". На друг плакат руско семейство иска да се "запазят семейните ценности".

Кремъл с нежелание отложи планирания за 22 април вот заради разпространението на коронавируса и налагането на мерки за овладяване на епидемията.

През януари тази година Путин излезе с предложения за реформиране на конституцията от 1993 г. и те набързо бяха одобрени от двете камари на парламента и регионалните депутати. Той настоя руснаците да си кажат последната дума, въпреки че референдум за конституционната реформа не е задължителен по закон, като мотивира решението си с това, че плебисцитът ще даде легитимност.