Днес официално руснаците гласуват на референдум за промени в конституцията на страната, които могат да позволят на президента Владимир Путин да остане на власт следващите 16 г., информира ДПА.

67-годишният Путин е на власт от две десетилетия като президент и премиер и в момента е най-продължително управлявалият руски или съветски лидер от Йосиф Сталин.

Путин зове руснаците да гласуват за поправките в Конституцията

Путин зове руснаците да гласуват за поправките в Конституцията

Важен е всеки един глас, каза той

Ако промените в конституцията бъдат одобрени, Путин ще може да бъде преизбран още два пъти и потенциално да остане на власт до 83-годишна възраст.

Путин, който култивира репутация на гарант на стабилна Русия, повтори това в послание към народа тази седмица, насърчавайки гражданите да гласуват в подкрепа на реформата.

45,7% от руснаците гласували на референдума

45,7% от руснаците гласували на референдума

Путин с обръщение

"Ние можем да гарантираме стабилност, сигурност, просперитет и достоен живот за хората само чрез развитие и само заедно", каза той.

Гласуването беше разпределено в рамките на шест дни, за да се ограничи разпространението на коронавируса.

Путин обяви днешния ден за неработен, за да насърчи избирателната активност.

Руснаците категорично подкрепят промените в конституцията на Путин

Руснаците категорично подкрепят промените в конституцията на Путин

Около 76 на сто от анкетираните са гласували "За"

Ако предложенията бъдат приети, това ще са първите големи поправки в конституцията на Русия от приемането й през 1993 г. след разпадането на СССР.

Гражданите отговарят само с "да" и "не" на промените, които вече са одобрени от парламента на Русия и подписани от Путин.

Очакванията са поправките да минат. Социологическо проучване от понеделник показва, че 76% от гласувалите са подкрепили промените.

Вчера беше съобщено, че 45% от имащите право на глас в Русия са гласували на референдума.

В Русия гласуват на референдум за оставане на Путин на власт до 2036 г.

В Русия гласуват на референдум за оставане на Путин на власт до 2036 г.

Гласуването ще продължи до 1 юли, когато е официалният вот

Една от промените предвижда рестартиране на президентските мандати на Путин от нула, което ще му позволи да управлява още два мандата и потенциално да остане в Кремъл до 2036 г.

Според сегашните правила мандатът на 67-годишния лидер изтича през 2024 г.

Реформите също ще консолидират президентските правомощия, като позволят на държавния глава да номинира топ съдии и прокурори. Реформите предвиждат икономически промени, които ще гарантират, че минималната заплата няма да бъде по-малка от минималния праг за препитание и държавните пенсии ще бъдат коригирани спрямо инфлацията. Промените включват и споменаването, че руснаците "вярват в Бога", въпреки че държавата има дълга история като светска държава, а също се забраняват гей браковете. Тези принципи са в основата на консервативната и патриотична ценностна система, подкрепяна от Путин.

Кремъл се надява на висока избирателна активност. В агитационните материали не се споменава Путин или че може да остане на власт още едно десетилетие и половина. Вместо това е изобразено дете, което целува баба си с лозунг "За гарантирано пенсиониране". На друг плакат руско семейство иска да се "запазят семейните ценности".

Кремъл с нежелание отложи планирания за 22 април вот заради разпространението на коронавируса и налагането на мерки за овладяване на епидемията.

През януари тази година Путин излезе с предложения за реформиране на конституцията от 1993 г. и те набързо бяха одобрени от двете камари на парламента и регионалните депутати. Той настоя руснаците да си кажат последната дума, въпреки че референдум за конституционната реформа не е задължителен по закон, като мотивира решението си с това, че плебисцитът ще даде легитимност.