Руската държавна социологическа агенция ВЦИОМ (Общоруски център за изследване на общественото мнение) публикува резултати от екзитпол, показващ, че огромно мнозинство руснаци подкрепят предложените конституционни реформи, дни преди края на гласуването, съобщава "Франс прес".

Около 76 на сто от анкетираните са гласували "За" пакета от изменения, които варират от по-високи пенсии и минимални заплати до зануляване на мандатите на президента, което би позволило на Владимир Путин да се кандидатира отново през 2024 г. и потенциално да остане на власт до 2036 г.

Близо 30% активност на референдума в Русия

Близо 30% активност на референдума в Русия

До 1 юли избирателите се произнасят за промените в конституцията

Референдумът, който опозицията разкритикува остро като незаконен и предразположен към фалшифициране, започна миналата седмица и трябва да приключи в сряда.

ВЦИОМ са анкетирали повече от 163 000 избиратели в 25 области, като около 70 процента са се съгласили да кажат как са гласували.

Съпредседателят на наблюдаващата изборите организация "Голос" Григорий Мелконянц заяви, че публикуването на данни преди края на гласуването може нередно да "повлияе на волята на гражданите".

Ето защо публикуването на резултати от екзитпол е забранено преди края на гласуването, отбеляза той.

Опозицията в Русия е обезсърчена и пасува, докато Путин променя конституцията

Опозицията в Русия е обезсърчена и пасува, докато Путин променя конституцията

Включително Навални не води активна битка с Путин

От ВЦИОМ заявиха, че са решили да публикуват данните заради "високото търсене" и отхвърлиха идеята, че това може да повлияе на резултата.

"Не е нарушение на закона да се публикува", настоя директорът на ВЦИОМ Валери Фьодоров пред АФП.

Шефката на избирателната комисия Ела Памфилова заяви, че органът е препоръчал да се изчака до края на гласуването, но центърът не бил направил нищо незаконно.

Гласуването за промените в конституцията трябва да се придържа към собствения си специален закон, а не към обикновеното изборно законодателство на Русия, което забранява публикуването на данни по време на "мълчалив период" непосредствено преди и по време на гласуването.

"Законът (за конституционния вот) не регулира това", увери Памфилова.

"Царуването" на Путин като на Петър I, Екатерина II, Сталин - нищо необичайно за Русия

"Царуването" на Путин като на Петър I, Екатерина II, Сталин - нищо необичайно за Русия

Путин бил известен с това, че обича да действа в ролята си на чекист

Гласуването започна в Русия в четвъртък след решение за разпростиране на плебисцита в продължение на седмица, за да се избегне струпването на тълпи по време на епидемията от новия коронавирус.

Рекламите, които вървят често по телевизията, молят руснаците да гласуват, без каквото и да е споменаване на клаузата, която на практика "нулира" времето на Путин в Кремъл и отваря възможността той да остане на власт още два мандата до 2036 г.

Кремъл с неохота отложи гласуването, първоначално насрочено за 22 април, тъй като заразените с коронавируса се увеличиха и властите наложиха ограничения, за да забавят разпространението на заразата.