Опозицията в Русия заклеймява като виц референдума за конституционните реформи на президента Владимир Путин, който се провежда тази седмица, като посочва, че копия от изменения основен закон вече се продават в московските книжарници.

От либерални реформатори до комунисти, критиците на Кремъл казват, че вотът - започнал миналата седмица и приключващ в сряда - е тънко прикрит опит за поддържане на 67-годишния Путин на власт завинаги.

Близо 30% активност на референдума в Русия

Близо 30% активност на референдума в Русия

До 1 юли избирателите се произнасят за промените в конституцията

Ала освен плахи призиви за бойкот или гласуване с "Не", опозицията направи малко, за да се бори активно с конституционните промени, отбелязва "Франс прес".

Руският опозиционен лидер Алексей Навални, който миналото лято събра хиляди хора срещу изборните фалшификации в Москва, също показа слаб интерес да се бори с конституционните реформи.

Експерти посочват, че дълбоките разногласия и хитрите ходове на Кремъл пречат на противниците му да оказват каквото и да е сериозно противопоставяне на плановете на Путин.

В Русия гласуват на референдум за оставане на Путин на власт до 2036 г.

В Русия гласуват на референдум за оставане на Путин на власт до 2036 г.

Гласуването ще продължи до 1 юли, когато е официалният вот

"Липса на ресурси, липса на нови лица, липса на вълнение, вдъхновение и вяра - това смятам, че е основната причина за проблемите", изтъква Виталий Шкляров, преподавател в Харвардския университет и политически съветник, който е работил с руската опозиция.

"Имаше милион възможности да се докажете", откакто Путин обяви реформите, каза той. Но след години на репресии, критиците на Кремъл се чувстват обезсърчени.

"Руската опозиция не вярва в себе си", подчертава още Шкляров.

Путин предложи изменения в конституцията през януари и по-късно одобри допълнение в последния момент, което ще премахне ограниченията в президентския мандат, което потенциално ще му позволи да е на власт още два 6-годишни мандата след изтичането на мандата му през 2024 година.

"Царуването" на Путин като на Петър I, Екатерина II, Сталин - нищо необичайно за Русия

"Царуването" на Путин като на Петър I, Екатерина II, Сталин - нищо необичайно за Русия

Путин бил известен с това, че обича да действа в ролята си на чекист

Те включват също и политически промени като засилване на ролята на парламента и редица популистки мерки като изискване за коригиране на държавните пенсии с процента на инфлацията и ефективна забрана на гей браковете.

Проучванията на общественото мнение показват, че мнозинството от руснаците подкрепят социалните поправки, но е налице по-малко ентусиазъм за политическите реформи.

Поправките вече бяха одобрени от парламента, но Путин свика референдума в опит да повиши легитимността им.

Първоначално планирано за 22 април, гласуването беше отложено заради епидемията от новия коронавирус, а анализаторите твърдят, че бързото му насрочване, а след това пренасрочване е част от причината опозицията да не е в състояние да проведе силна кампания.

Татяна Становая, основател на аналитичната компания R. Politik, заяви, че Кремъл също така е издърпал чергата изпод краката на опонентите си, след като даде на руснаците избор да гласуват само с "да" или "не" за целия пакет от промени, вместо за отделни изменения.

Противопоставянето на популярни мерки като по-добри пенсии и минимални заплати може да остави опонентите на Кремъл уязвими, каза тя.

"В такава ситуация е трудно да се спори с измененията", казва тя за АФП и изтъква: "Опозицията е в затруднение."

Либералната партия "Яблоко" призова руснаците да не гласуват в "незаконния, антиконституционен и фалшив вот".

Комунистическата партия призовава своите привърженици да гласуват с "Не", необичаен ход за партия, която често подкрепя действията на Кремъл.

Навални, 44-годишен борец срещу корупцията, който организира най-големите антикремълски демонстрации през последните години, разкритикува остро реформите на Путин като "конституционен преврат", но стори малко, за да им се противопостави категорично.

Той каза, че дебатът за това дали да се участва в плебисцита е безсмислен, защото руските депутати вече подкрепиха измененията и гласуването ще бъде измама.

"Това, което ни остава, е цирк с балони", написа той в "Телеграм".

Въпреки че много привърженици на опозицията са разочаровани от неспособността ѝ да предложи по-решителен план за действие, някои смятат, че промяната ще настъпи рано или късно.