Руският политически анализатор Антон Рамов коментира в интервю за БНР, че предложените от руския президент Владимир Путин промени в конституцията целят максимална мобилизация на електората, а скорошното обръщение на Путин към народа може да се тълкува като социално ориентирана предизборна реч.

В Русия гласуват на референдум за оставане на Путин на власт до 2036 г.

В Русия гласуват на референдум за оставане на Путин на власт до 2036 г.

Гласуването ще продължи до 1 юли, когато е официалният вот

Според Рамов изненади на гласуването за конституционните поправки няма да има - анкета на центъра "Левада" сочи, че 44% от руснаците одобряват промените, а 32% - не. А 66 на сто ще вземат участие. А според Общоруския център за изучаване на общественото мнение даже 71% са готови да гласуват, а "за" са 67-71%.

"Путин е известен с това, че обича да действа в ролята си на чекист, в режим на спецоперация - Крим, Сирия, ЮКОС, Чечня. Това е запазената му марка. Обича да взема неочаквани решения", коментира анализаторът.

Той допълва, че според слуховете е имало десетки варианти за предаване на властта - казахски вариант с Държавен съвет, с приемник, с връщане на Дмитрий Медведев.

31% от руснаците не се доверяват на Путин

31% от руснаците не се доверяват на Путин

59% от руснаците се доверяват на управлението на руския лидер

"Най-обсъждан вариант беше обединението с Беларус и Путин става президент на нова държава. Но на 10 март той избра най-простия вариант - да остане сам. Както каза председателят на Държавната дума: "След Путин ще бъде Путин", изтъкна още Рамов.

"Ако стигнем до 2036 г. с Путин (начело, б.р.), за Русия това няма да бъде нещо необикновено или някакъв рекорд. Например Екатерина II е царувала 34 г., Петър I - еднолично 36 г., Сталин - 31 г., Николай I - 31 г.", отбеляза Антон Рамов.

Историк: Като изкривява историята, Путин опитва да решава политически проблеми

Историк: Като изкривява историята, Путин опитва да решава политически проблеми

Така обаче вкарва Русия в задънена улица...