С опита си да ревизира историята руският президент Владимир Путин се опитва да я превърне в инструмент на своята политика - така обаче вкарва Русия в задънена улица.

Такава позиция изрази пред Дойче веле известният германски историк Карл Шльогел, в коментар за радикалната статия на Путин в списанието "The National Interest", посветена на Втората светова война.

Една от основните тези на Путин е, че западните страни, и най-вече Великобритания и Франция, също носят вина за войната.Същевременно той оправдава сключването на пакта Молотов-Рибентроп за подялбата на Полша между Германия и Съветския съюз, както и за присъединяване на части от балтийските държави към СССР.

Според руския президент, анексирането на балтийските държави от Москва е било законно.

"Това е изкривяване на истината, от което ти се изправя косата. Имало е протокол, имало е съгласуване на сферите на влияние, имало е военен натиск, имало е създаване на военни бази, имало е направлявано отгоре всенародно гласуване. Путин преобръща с главата надолу всичко, което се е случило между първи септември 1939 година и 22 юни 1941. Той по същество игнорира цялата работа на историците, свършена през последните 30 години, и вкарва Русия в историко-политическа задънена улица." - коментира Шльогел.

Руски историк: В статията си за войната Путин използва фейк цитат, приписан на Хитлер

Руски историк: В статията си за войната Путин използва фейк цитат, приписан на Хитлер

Историкът и архивист Игор Петров е проследил произхода на ”цитата”...

По думите му, опитът за пренаписване на историята не е ориентиран към историята като наука, а към постигането на политически цели.

"Това не е свързано с историята, а със съвременността. Путин използва личната си интерпретация на историята като инструмент в днешната си политика. Той прави опит да представи Полша, Украйна и балтийските страни като реакционни, националистически и до голяма степен антисемитски държави. Това е опит за изолирането на тези страни, на територията на които са били извършени голяма част от зверствата на войната. Това е и най-голямата обида за Червената армия, воювала срещу Хитлер - защото Путин се опитва да я противопостави на Украйна и Полша, които също са жертви на националсоциалистическата политика и също са воювали срещу Хитлер. Очевидно Путин разчита на отзвук сред част от западната общественост." - отбелязва историкът.

Според него, зад опита да се оневини Съветският съюз не стои стремеж към възстановяването му като държава, а на неговите предишни сфери на влияние:

"Разбира се, че Путин е ревизионист, но не защото иска възстановяването на стария СССР, а защото се стреми към възстановяване на неговите предишни сфери на влияние. Същността на този дълъг трактат, в който той пише за конференциите в Ялта и Потсдам и за създаването на ООН, е, че той очевидно иска да се върне към времената, в които Великите сили определяха какъв да бъде светът. Травмата от 1945, когато Източна Европа не само бе освободена от националсоциализма, но и окупирана за десетилетия, е една от причините, поради които Путин толкова подробно пише за Ялта. И в случая не става дума за исторически възпоменания по повод юбилея, а за това, че Русия, като наследничка на СССР, иска да участва във взимането на решения в световната политика."

Карл Шльогел коментира и легитимността на изявата в полето на историографията от страна на политик без специална подготовка:

"Доста странно е, когато един президент се изявява в ролята на историк и се позовава на архивни документи. Това е работа на професионалните историци, които работят независимо от политическите си окраски. В статията му не видях нищо ново по същество. Не е ново това, че европейските държави не са успели да спрат възхода на националсоциализма, че политиката, с която са се опитвали да усмирят Хитлер, е била фатална и не само не го е спряла, но е проправила и пътя към войната. Но едно е да провеждаш политика на умиротворяване, както са правили Великобритания и Франция, и съвсем друго - да подпишеш договор, целящ подялбата на Полша, определянето на сфери на интереси, съпроводено от окупацията на съветската сфера на влияние."*

*Това са договорености, уредени в секретния протокол към Пакта Молотов-Рибентроп - б.ред.