Цитат от статията на Владимир Путин за Втората световна война, който е приписан на Адолф Хитлер, в действителност не съществува, заявява руският историк и архивист Игор Петров, цитиран от изданието Медуза.

В статията си руският президент твърди, че Хитлер е казал следното: "Нашата политика към народите, населяващи широките простори на Русия, трябва да се изразява в поощряване на всяка форма на разногласия или разкол."

В статията си Путин не посочва кой е източникът на несъществуващия цитат, но чрез други публикации, в които той е използван, Игор Петров установява, че е вдъхновен от книгата на Хенри Пикер "Разговори на маса", посветена на Хитлер.

Путин поучава и хока Запада за 75 години от края на Втората световна война

Путин поучава и хока Запада за 75 години от края на Втората световна война

Загрижи се за системата за предотвратяване на големи конфликти

В действителност, дори в самата книга проблематичният цитат липсва.

Най-близкото по дух изказване гласи: "И за това, властвайки над покорените от нас народи в източните земи на райха, трябва да се ръководим от един основен принцип: да дадем възможност на тези, които искат да се ползват с индивидуални свободи, избягвайки каквито и да форми на държавен контрол, и същевременно да направим всичко за да бъдат тези народи на възможно най-ниско ниво на културно развитие."

Историкът отбелязва също, че анализ на книгата на Пикер, публикуван през 2019 г., е установил, че в нея са предадени не автентични думи на Хитлер, а редактирани със задна дата спомени на други хора.

Изданието отбелязва още един детайл: Путин се опира на книга, която през 2010 г., с решение на руски съд, е включена във Федералния списък на екстремистките материали.

Статията на Владимир Путин беше публикувана в списанието "The National Interest", свързано с руснака Димитри Саймс - известен още като Дмитрий Константинович Симис, и с кръгове около президента на САЩ Доналд Тръмп. Роденият в Москва Дмитрий Симис е бивш заместник-секретар на съветския комсомол и лектор в школата на съветската комунистическа партия - КПСС. Още през 1972 г. той мистериозно кандидатства за американско гражданство.